UPDATE: 16:00. Ministerul Apărării anunță oficial că Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața. Acesta avea 36 de ani.
Iată comunicatul MApN: “Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața.
Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.
Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale transmite condoleanțe și este alături de familia îndoliată.”
Toate avioanele militare de tip MiG-21 Lancer au fost consemnate la sol după această tragedie.
UPDATE: 15:00. Conform unor surse din cadrul pompierilor și echipajului ambulanței, Pilotul avionului NU s-a catapultat. El a fost găsit fără viață. Decesul s-ar fi produs în momentul impactului.
Sâmbătă, la baza Aeriană 86 Borcea din județul Călărași, un avion de vântătoare de tip MIG 21 Lancer s-a prăbușit în timp ce executa diverse manevre acrobatice.
Martorii spun că au observat cum pilotul MIG-ului a dus avionul cât mai departe de zona unde circa 4.000 de oameni asistau la show.
Așa cum se obsevă din fotografiile postate de martori pe rețelele de socializare, prăbușirea a fost urmată de o explozie și de un incendiu.
Un elicopter medical și o mașină de pompieri s-au precipitat imediat către locul impactului.
Martorii nu au putut să precizeze dacă pilotul s-a catapultat.
De aceea, deocamdată nu se știe dacă sunt victime – pilotul și colaterale.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, avionul avea simplă comandă și un singur pilot.
După 1990, peste 20 de avioane de tip MIG s-au prăbușit în România.
Avioanele MiG 21 sunt de peste 55 de ani în dotarea armatei române. În 1962 au fost achiziţionate primele aeronave de acest fel şi până în momentul de faţă, România a avut câteva sute de MiG-uri.