UPDATE: CSAT a avizat bugetele serviciilor secrete.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit marți, convocat de președintele Klaus Iohannis imediat după lansarea în dezbatere publică a proiectului de buget pentru anul 2020, pentru a aviza sumele propuse instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Ședința CSAT a durat doar 20 de minute.

Au fost prezenți, alături de șeful statului, premierul Ludovic Orban, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Gabriel Vlase.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Apărării Naţionale i s-a menţinut alocarea şi în anul 2020 a 2% din PIB, procent convenit prin Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare. Fondurile avizate vor permite finanţarea derulării programelor de înzestrare a Armatei României.

„Sumele avizate pentru celelalte instituţii din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale vor asigura îndeplinirea misiunilor şi obiectivelor stabilite şi asumate de către acestea”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că își va asuma răspunderea pe bugetul de stat pentru anul 2020. Ședința de angajare a răspunderii în fața Parlamentului va avea loc luni, 23 decembrie, înainte de minivacanța de Crăciun.

În bugetul de stat pentru anul 2020 sunt prevăzute venituri de 360,1 miliarde de lei, cu o pondere în PIB de 31,89%, și cheltuieli de 400,7 miliarde de lei, reprezentând 35,48% din PIB.

 
STS, SPP, SRI primesc bani în plus
 
Ministerului Apărării va avea un buget de 21,1 miliarde de lei, cu 18% mai mare față de 2019.
 
Serviciul de Protecție și Pază (SPP) va avea cu 19,5% mai mult față de acest an, respectiv 272,7 milioane de lei.
 
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va primi 630,3 milioane de lei (+6%).

Serviciul Român de Informații (SRI) va primi cu 10,8% în plus, respectiv 2,67 miliarde lei.

 Administrația Prezidențială va primi cu 4,4% mai mult față de anul acesta, respectiv 67,8 milioane lei.
 
În schimb, Serviciul de Informații Externe va primi 320,1 milioane lei de la buget, cu 3,15% mai puțini față de 2019.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version