UPDATE 24 ianuarie: A cincea zi de grevă ilegală la STB. Liderul de sindicat Vasile Petrariu, membru PSD, anunță că își dă demisia din funcția de consilier general în CGMB.

Greva șoferilor de la Societatea de Transport Bucureșt (STB) continuă și duminică, pentru a patra zi consecutiv, dar 25% din activitate a fost reluată, potrivit conducerii STB. Un număr de 181 de autobuze și tramvaie, din 790 de autovehicule (parcul circulant prevăzut pentru o zi de sâmbătă – n.r.) au fost scoase pe traseu. 

foto Jean Mihai Pîlșu

Tribunalul București a decis, joi, suspendarea grevei, iar vineri a dat sentința finală: greva este ilegală iar angajații STB trebuie să reia imediat lucrul.

Amenințări cu greva și la Metrorex

Conflictul de muncă nu numai că nu s-a stins, dar amenință să izbucnească și la Metrorex. „E posibil, pentru că există acest spirit de solidaritate. Ar fi foarte bine”, a declarat liderul sindicatului reprezentativ al STB, Vasile Petrariu, care este consilier PSD în Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Vasile Petrariu lider sindicat STB și consilier PSD în CGMB

Trebuie spus că Vasile Petrariu este, din august 2020, lider al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice, conduse înainte de sindicalistul de la Metrorex Ion Rădoi.

Conducerea Metrorex a anunțat însă că metroul va circula conform programului de lucru.

Cât despre situația de la STB, Petrariu a declarat: „Protestul continuă. Oamenii își asumă toate riscurile și nu se lasă pradă amenințărilor. (…) La ora 7.00 au ieșit pe traseu în jur de 150 din 790 de autovehicule, adică aproximativ 18%. Înseamnă că peste 80% dintre salariați continuă conflictul spontan izbucnit acum câteva zile. Până acum cei care decid nu au intenționat să vină cu o soluție pentru aplanarea conflictului. Din contră, au incitat”.

Sindicalistul-politician Petrariu de la PSD vrea ca directorul STB să plece după doar 9 luni de la numire

Directorul general al STB, Adrian Criț, a spus: „Trebuie să se știe că domnul Petrariu este președintel Federației Sindicatelor din Transporturi, din care fac parte și sindicaliștii de la metrou. Dacă Vasile Petrariu amenință cu grevă și la Metrorex, autoritățile publice să intervină, acest lucru nu mai poate continua”.

Adrian Criț i-a chemat din nou la discuții la STB pe liderii sindicatului reprezentativ, în prezența presei, pentru deblocarea situației. „Această manipulare trebuie să înceteze. Sindicatul manipulează. Există toată deschiderea pentru negocierea contractului colectiv de muncă, imediat dupa aprobarea bugetului, la sfârșitul lunii. Dar rugămintea este ca angajații să iasă la lucru”.

Sindicalistul Petrariu condiționează însă reluarea lucrului de demisia directorului general al STB, numit în funcție în urmă cu mai puțin de un an, aprilie 2021.

Reacția lui Criț nu a întârziat: „Contractul colectiv de muncă prevede că niciun sindicat nu poate cere demiterea directorului. Domnul Petrariu să vină cu o listă de soluții, nu cu cererea de demitere a directorului. De ce? Directorul vrea să îi pună la muncă”.

„Rog angajații să meargă pe traseu, să nu mai dea crezare acestui lider care e implicat în tot ceea ce înseamnă acțiuni ilegale. Rog instituțiile statului să intervină pentru ca decizia Tribunalului București să fie pusă în executare. Aștept propuneri de la angajați. Ne vom îndrepta atenția către cei care au provocat acestă grevă ilegală, aceste persoane trebuie să sufere”, a mai spus directorul general al STB.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version