UPDATE ora 15.00: Raed Arafat și-a cerut scuze, în stilul propriu, pentru bâlbâiala raportării victimelor: „Se întâmplă atunci când raportăm date în dinamică. Bine că sunt numai 7 și nu 9 victime (…) Situația este sub control și pacienții transferați sunt în siguranță”.

UPDATE ora 14.10: Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că există 7 morți, nu 9, așa cum au anunțat anterior șeful ISU Dobrogea și ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

UPDATE ora 13.50: Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Constanța, Viorel Teliceanu, a anunțat că anchetează moartea a 7 pacienți COVID, în dosarul deschis pentru uciderea din culpă, în timp de șeful ISU Dobrogea și ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, au declarat că sunt 9 persoane decedate. 

Procurorul a explicat că 5 pacienți au murit la Spitalul de Boli Infecțioase, iar 2 au decedat după ce au fost transferați în urma incendiului, la Spitalul Județean și la Spitalul Militar.

Confuzia s-a produs după ce de la Spitalul Județean Constanța s-a anunțat că 3 pacienți transferați acolo au murit, constatându-se apoi că este vorba despre unul singur.

Viorel Teliceanu a spus că nu toți cei 5 pacienți decedați la Spitalul de Boli Infecțioase au fost găsiți pe paturi, unii dintre ei încercând să ajungă la lift. Nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum, a mai spus procurorul. El a mai spus că trebuie reconfirmată identitatea celor 7 victime, urmând să fie recunoscuți de către rude.

UPDATE ora 12.15: Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a confirmat că este vorba despre 9 morți din totalul de 10 pacienți intubați la ATI.

Iată ce a mai declarat: „Este un eveniment nefericit, nedorit. Trebuie să așteptăm raportul specialiștilor privind cauza incendiului, din care trebuie să tragem concluziile. Atunci vom putea vedea care sunt măsurile ce trebuie luate. Din dispoziția prim-ministrului Cîțu, dl. Raed Arafat este în drum spre Constanța”.

Întrebat ce măsuri au fost luate după cele 3 incendii din ultimul an, Cseke a spus:

„Dacă nu vom ști cauza incendiului, vom vorbi despre măsuri care poate că  nu trebuie luate. Nu pot fi antamate măsurile. Pot să vă spun că în ceea ce privește MS, pe planul de măsuri întocmit după incendiul de la Piatra Neamț, trebuiau implementate 2 măsuri la Secția ATI din constanța. Din punctul de vedere medical, acest plan de măsuri a fost realizat. Pe partea de incendiu, cei de la ISU sunt în mmăsură să vă dea toate datele disponibile.

Întrebat ce le transmite familiilor victimelor, Cseke a declarat: „Nu pot să le transmit decât condoleanțe și să le promit că se va face o verificare „la sânge”.

UPDATE ora 12.05: Colonelul Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, a declarat că în raportul din februarie efectuat după incendiul din noiembrie 2020 la Spitalul Județean Piatra Neamț (soldat cu 10 morți), la Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța „au fost constatate discuncționalități, nereguli”.

UPDATE ora 11.32: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a transmis că în incendiu au murit 9 pacienți.

UPDATE ora 11.10: La Parchetul Tribunalului Constanța a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Spitalul se află în administrarea Primăriei Constanța, condusă de primarul PNL-ist Vergil Chițac.

UPDATE ora 11.00: Numărul persoanelor decedate a ajuns la 9, din cele 10 internate la terapie intensivă. Secția ATI a fost făcută scrum.

Din primele informații, flăcările ar fi pornit de la o priză. Cauzele izbucnirii incendiului vor fi stabilite în urma unei anchete.

Ministerul Sănătății a transmis că, din totalul de 113 pacienți internați, 50 au fost transportați, până la ora 11.00, la alte unități spitalicești.

Șeful DSU, Raed Arafat, nu a apărut cu vreo declarație publică nici după o oră de la izbucnirea incendiului.

Încă un incendiu cu pacienți COVID intubați la ATI și morți intoxicați de fum, după cele 3 tragedii din ultimul an soldate cu 17 morți, la Piatra Neamț (Spitalul Județean), „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București. 

De data aceasta, incendiul s-a produs vineri, în jurul orei 10.00, la Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, provocând moartea a patru persoane – din primele informații.

Amintim că, în noiembrie 2020, incendiul izbucnit la Spitalul Județean din Piatra Neamț s-a soldat cu zece morți, în timpul mandatului de ministru al lui Nelu Tătaru din Guvernul PNL Orban.

Tătaru, despre catastrofa de la Spitalui din Piatra Neamț: Suntem vinovați toți din această țară

În 29 ianuarie 2021, în incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București au murit 4 pacienți internați la ATI, în timpul mandatului de ministru al lui Vlad Voiculescu, din Guvernul Cîțu.

Voiculescu a demis-o pe Niţescu de la șefia „Matei Balş”. Cătălin Apostolescu, noul manager

În 12 aprilie a.c., în TIR-ul ATI amplasat în curtea Spitalului „Victor Babeș” din București au murit 3 pacienți cu COVID-19.  

Ucidere din culpă în TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș”: 2 angajați de la Tehnic, reținuți de procurori

UPDATE ora 10.30: Zeci de ambulanțe transferă pacienții la alte unități medicale – Spitalul Județean Constanța, Spitalul din Mangalia și la altele din județele limitrofe.

Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Un fum gros, negru, iese pe geamurile de la Secția ATI.

YouTube video player

Au fost activate Planul Roșu și Planul Alb.

La fața locului au fost trimise mai multe echipaje SAJ și SMURD. 

Intervin mai multe echipațe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea”.

De la ISU Călărași se trimit în sprijin șapte ambulanțe SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomița se deplasează o ambulanță SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple. Vin și ajutoare de la ISU Galați.

Toți pacienții sunt evacuați din spital în curtea unității medicale, iar cei de la Secția ATI au fost scoși pe geam.

Mai multe persoane sunt resuscitate în curtea spitalului. 

Toate cele 10 paturi de la ATI erau ocupate.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version