Ion Iliescu, fostul președinte al României, a ajuns, joi dimineața, la sediul Parchetului General din București.

sursa foto: monitorulcj.ro

UPDATE: Imediat după ce a ieșit din sediul Parchetului General, Ion Iliescu a declarat că “am fost invitat să dau declarații ca martor în dosarul Revoluției. Am avut o discuție amiabilă cu domnii procurori militari. Înainte să mă întrebați dacă mă simt vinovat pentru oamenii care au murit la Revoluție vă rog să faceți apel la discernământ”.

 

Iliescu urmează să fie audiat ca martor în Dosarul Revoluției, dosar în care, deocamdată, s-a început urmărirea penală doar in rem, împotriva faptelor, pentru comiterea de infracțiuni împotriva umanității.

Procurorii de la Parchetul General au redeschis acest dosar pe motiv că, practic, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea a 709 persoane și rănirea a altor circa 2.200 de persoane, cât a fost bilanțul cutremurător al evenimentelor din decembrie 1989.

Iliescu este doar ultimul personaj de pe lista celebrităților audiate în acest dosar, Petre Roman, Laszlo Tokes, Ion Caramitru sau Mircea Dinescu fiind și ei audiați în acest dosar.

Inițial, înainte de clasarea cauzei, s-a spus că între 22 decembrie și 27 decembrie a existat un vid al puterii, astfel că nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru evenimentele respective.

Ulterior, procurorii au arătat că încă din 22 decembrie puterea a fost preluată de Consiliul Frontului Salvării Naționale, astfel că, și în baza plângerilor depuse de sute de revoluționari la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a decis redeschiderea dosarului.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version