Peste 3.500 de militari români și 300 străini defilează la Arcul de Triumf din București, însă președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, nu sunt prezenți la tribuna oficială alături de președintele Klaus Iohannis. Premierul Mihai Tudose face front comun cu șeful statului! 

La parada militară de Ziua Naţională a României defilează duminică începând cu ora 11.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, 3.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, precum și 300 din ţări aliate sau partenere – Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina, potrivit Ministerului Apărării.

La eveniment pot fi văzute peste 350 de mijloace tehnice, dintre care circa 50 de aeronave.

Pentru prima dată, defilează și celebrele F 18 ale forțelor aeriene canadiene.

UPDATE ora 11.01: Președintele Klaus Iohannis a ajus cu un minut întârziere, fiind primit de Șeful Statului Major, general Nicolae Ciucă, cu garda de onoare.

Dragnea și Tăriceanu lipsesc, ei nefiind văzuți nici mcar în mulțime.

Au fost trase 21 de salve de tun în momentul intonării imnului României, tradiţia reprezentând o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi.

Salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

Bateria «Salve» a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Constantin Adrian Vezure, absolvent al Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu ”, promoţia 2012 – ,,Basarab 500”, a executat salvele cu tunurile din dotare.

Tunurile de calibrul 76 mm, model 1942, folosesc muniţie de manevră, câte o lovitură la fiecare 10 secunde.

UPDATE ora 10.50: Premierul Mihai Tudose a ajuns la tribuna oficială cu 10 minute înaintea lui Iohannis, însoțit de mai mulți miniștri – printre care Fifor și vicepremierul Ciolacu. Lipsește însă vicepremierul ALDE Grațiela Vasilescu.

În tribuna oficială se află foștii președinți ai României, Emil constantinescu și Traian Băsescu, precum și fostul premier Victor Ponta.

UPDATE ora 8.30: Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au venit neanunțați și au depus câte o coroană la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. 

Luați prin surprindere, soldații din garda de onoare nu le-au dat onorul.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Tot în Bucureşti va avea loc vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Totodată, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version