Circa 1.500 de rezervişti – membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) condus de col (r) Mircea Dogaru – au blocat duminică de la ora 11.00 (cu autorizaţie până la 18.00) Piaţa Victoriei din Bucureşti, cerând pensiile speciale pe care Parlamentul le-a votat în vara anului trecut iar preşedintele Klaus Iohannis le-a promulgat, însă premierul Dacian Cioloş le-a redus printr-o OUG.

pensii-militari-

Update: “Ceea ce solicităm noi reprezintă drepturi salariale corecte pentru civili și militari, drepturi de pensie corecte pentru civili și militari și recunoașterea corectă a meritelor revoluționarilor civili și militari…Am avut deja contacte cu actualul Guvern, care este total lipsit de experiență și de legături cu realitatea. Punctul nostru de vedere este că s-a delegitimat actualul Guvern, întrucât a fost votat în Parlament cu o condiție: să respecte toate legile și măsurile luate de Guvernul precedent”, a declarat liderul protestatarilor, Mircea Dogaru.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Executivul a modificat la sfârşitul anului trecut baza de calcul a pensiilor speciale pentru cadrele militare: în loc de 80% din venit (adică cu tot cu sporuri şi diurne), când ar fi ajuns în unele cazuri la 130% din salariu , acum se pleacă de la 65% din salariu, la care se adaugă 1% pe an după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte la maxim 85%.

Protestatarii sunt mai supăraţi însă pe preşedintele Klaus Iohannis decât pe premierul Cioloş, mesajele din discursurile celor din Piaţa Victoriei vizându-l mai mult pe el.

Numai că atât şeful statului, cât şi şeful Executivului se află la Iaşi, la Ziua Unirii Principatelor Române.

La manifestaţie erau anunţaţi circa 25.000 de pensionari din București și din țară, însă au venit mult mai puţini.

Agitatorii din 2012, la apel

Alături de rezervişti se află în Piaţa Victoriei din Bucureşti câteva sute de membri ai organizațiilor partenere din cadrul Consiliului Național al Societății Civile (CNSC). Mai precis, cam tot cei prezenţi în Piaţa Universităţii în ianuarie 2012, când protestele lor au dus la schimbarea Guvernului Boc.

Ca să le fie veridice pretenţiile, rezerviştii clamează “pensii corecte pentru militari şi civili”.

Iată revendicările, potrivit comunicatului remis de CNSC: “anularea de către Guvern, prin Ordonanță de urgență, a art. 40 din OUG 57/2012, urmând ca definirea venitului brut ca baza de calcul pentru pensiile militare de stat să se facă în cuprinsul Ordinului comun de aplicare; la deschiderea noii sesiuni parlamentare, Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză și avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgență în Parlament până la sfârșitul acestei prime sesiuni; instituirea salariului minim pe economie să se facă prin Hotărâre de Guvern până la 01.03.2016; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să inițieze un nou proiect al Legii pensiilor care să facă distincțiile necesare, din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente și indemnizații, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie”.

Trafic îngreunat

Trtaficul rutier este blocat în jumătate din Piaţa Victoriei din Bucureşti. Se circulă pe două benzi de mers, între B-dul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu.

Pe sensul de circulaţie din Piaţa Victoriei, relaţia strada Buzeşti – Şoseaua Nicolae Titulescu, către Calea Victoriei, respectiv către B-dul Lascăr Catargiu, traficul va fi închis până la ora 18.00.

Totodată, începând cu ora 07.30, circulaţia este restricţionată pe Şos.Kiseleff între străzile Arh.Ion Mincu şi Piaţa Victoriei.

Pe strada Paris, traficul este direcţionat numai spre B-dul Aviatorilor, iar pe breteaua Iancu de Hunedoara, spre B-dul Aviatorilor.

Rute alternative:

  • B-dul Aviatorilor – B-dul Beijing – strada Nicolae Caramfil – B-dul Aerogării – DN1
  • B-dul Ion Mihalache – B-dul Mareşal Averescu – bulevardul Mărăşti – Piaţa Montreal – DN1.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version