Luni, de la ora 15.00, în Parlament se va da votul de învestitură pentru guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Aflat în vacanță plână la 1 februarie, Parlamentul a fost convocat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu – președinții Camerei Deputaților și Senatului – în sesiune extraordinară.

Potrivit Constituției, în maxim 10 zile de la desemnarea prim-ministrului de către președintele României, Legislativul trebuie să valideze noul guvern.

Înainte de votul final în Parlament, membrii Guvernului Dăncilă trebuie validați de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului. Iar pentru ca să treacă testul mai repede, aceste foruri au fost reunite.

Practic, fiecare ministru propus este chestionat de formă, în câteva minute, de membrii comisiilor. Orice întrebare a Opoziției este sabotată cu succes de președinții comisiilor. 

Deși teoretic guvernul va trece fără probleme, există semnale care arată că, în practică, situația nu va fi chiar atât de roză pentru al treilea guvern pe care coaliția PSD-ALDE vrea să îl instaleze. Ca de obicei, UDMR și-a precizat poziția privind votul abia în ultima clipă – luni la ora 10.24.

Coaliția PSD-ALDE are nevoie de 233 de voturi pentru a-și trece Guvernul Dăncilă. În prezent, PSD și ALDE au 241 de parlamentari. Cu sprijinul UDMR, ar fi 270 de voturi. 

Ora 17.50: Guvernul Dăncilă a fost învestit de plenul Parlamentului, cu 282 de voturi “pentru”, 136 de voturi împotrivă și o abținere. 

Din totalul 464 de parlamentari au fost prezenți 429 de deputați și senatori, însă numărul voturilor valabil exprimate a fost de numai 419.

Cabinetul Vioricăi Vasilica Dăncilă a primit mai multe voturi de încredere decât Guvernul Mihai Tudose, care a obținut 275 de voturi.

Ora 16.50: A început votul în Parlament. Dragnea este deja felicitat de colegi și susținători.

Ora 15.00: A început ședința de plen a Parlamentului. Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și reprezentanții pardidelor din opoziție vor susține câte un scurt discurs.

Ora 14.50: Ioana Bran (PSD), ministrul propus pentru portofoliul Tineretului şi Sportului, a primit luni aviz favorabil, cu 21 de voturi pentru şi 12 împotrivă.

Ora 13.25: Sorina Pintea (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, a primit aviz favorabil, cu 19 voturi “pentru”, 5 – “împotrivă” şi 3 abţineri.

Ora 13.20: Natalia Intotero (PSD), propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit aviz favorabil, cu 15 voturi “pentru”, 10 “împotrivă” şi două abţineri.

Natalia Intotero a spus, la audieri, că printre priorităţile sale se numără crearea unui Muzeu al Românilor de Pretutindeni şi sprijinirea programelor legate de Centenarul Marii Uniri.

“După cum ştim cu toţii, sunt aproximativ 10 milioane de români care trăiesc în afara graniţelor ţării noastre, conform strategiei pentru Românii de Pretutindeni. Ce putem face şi stă în puterea noastră este să asigurăm o mai bună legătură cu românii noştri de pretutindeni, o legătură de care avem cu toţii nevoie, atât ei, cât şi noi, cei rămaşi aici acasă”, a precizat ea.

Ora 13.15: Petre Daea (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit luni aviz favorabil, cu 21 voturi “pentru” şi 10 împotrivă. 

Ora 13.10: Nicolae Burnete (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Cercetării şi Inovării, a primit aviz favorabil, cu 20 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” şi o abţinere.

Ora 13.05: Paul Stănescu (PSD), propus vicepremier şi ministru pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, a primit aviz favorabil, cu 35 de voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”.

Ora 12.55: Petru Dan Cojocaru (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a primit aviz favorabil, cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere. 

Ora 12.50: Ioan Deneş (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Apelor şi Pădurilor, a primit aviz favorabil, cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere. 

Ora 12.18: Lucian Şova (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Transporturilor, a primit aviz favorabil, cu 32 de voturi “pentru” şi 11 împotrivă. 

Ora 11.54: George Vladimir Ivaşcu, ministrul propus de PSD pentru preluarea portofoliului Culturii, a primit aviz favorabil, cu 16 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă”. 

Ora 11.49: Grațiela Gavrileacu (ALDE), ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, a fost validată cu 18 voturi “pentru”, 6 împotrivă şi nicio abţinere. 

Ea a declarat în fața comisiei că un proiect privind înlocuirea timbrului de mediu nu este încă finalizat, dar că nu are în vedere o nouă penalitate sau o nouă taxă de înmatriculare pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină second hand, ci doar “să respirăm un aer mai curat”.

Ora 11.39: Viorel Ştefan (PSD), propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit aviz favorabil, cu 41 de voturi “pentru” şi 16 “împotrivă”.

Ora 11. 35: Valentin Popa (PSD), propus ministru al Educației, a fost audiat cu scandal și ironii. În comisie au fost momente tensionate, când membrii PNL i-au depus panglici tricolore pe laptopul de pe care acesta își citea promisiunile din programul de guvernare, ridiculizându-i numeroasele greșeli gramaticale, printre care și aceea de “pamblică”.

Popa a susținut că “pamblică” este un regionalism, acuzând că a fost batjocorit: “Am remarcat și la începutul ședintei faptul că am fost foarte foarte batjocoric pentru că am folosit cuvântul pamblică. Mai multe dintre comunitâțile din Moldova folosesc cuvântul pamblică, este un regionalism. Toata viața mea am locuit în Suceava, am făcut facultatea la Iași, sunt mândru că sunt bucovinean (…), chiar dacă am fost privit cu zâmbete atunci când am avut un accent diferit”, a declarat Popa. 

Raluca Turcan l-a intrebat “cu ce legitimitate va conduce” Ministerul Educației, având în vedere greșelile gramaticale.
 
El a răspuns: “Am făcut cu siguranță și dezarcorduri, am avut probabil și bâlbe, și cuvinte stâlcinte, în general, datorate emoției (…) Nu neg că am făcut astfel de greșeli, nu sunt onorante nici pentru un rector, cu atât mai puțin pentru un ministru al Educației Naționale. Am văzut intervenții care criticau, care erau pline de dezacorduri”.
 
Popa a adaugat ca modificarea de catre un specialist a unui sunet este “un mizilic”, deși nu vrea să spună prin asta că acel colaj cu greșelile sale este falsificat.
După audieri, el a recunoscut în fața jurnaliștilor că face greșeli: “Da, se întâmplă când ai emoții și vorbești cu pasiune”.

Popa a fost validat însă fără probleme, cu 22 de voturi ”pentru” şi 12 ”împotrivă”.

Ora 11.32: Mihai Fifor (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, a primit aviz favorabil cu 21 de voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”. 

Ora 10.47: Bogdan Gheorghe Trif (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Turismului, a primit aviz favorabil, cu 38 voturi pentru şi 13 împotrivă.

El este comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, unde lucrează din 31 martie 2016. Anterior, Bogdan Trif a fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, în această instituţie lucrând din 2004, când s-a angajat consilier.

Din aprilie 2017, Bogdan Trif este şi preşedinte al PSD Sibiu, acesta schimbându-l din funcţie pe Ovidiu Sitterli, în acel moment deputat PSD.

Ora 10.46: Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, i- au transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îi cer să stabilească o oră pentru ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Dăncilă, după votul de învestitură de la 15.00 în plenul Parlamentului.

Ora 10.42: Carmen Dan (PSD), ministrul de Interne în guvernele Grindeanu și Tudose, a fost validat de comisiile parlamentare și pentru portofoliul acordat de CEx-ul PSD în Guvernul Dăncilă l propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne. 

Ea a declarat că “nu a fost un an prietenos cu ministrul de Interne”.

Despre MAI, a spus că în 2016 şi 2017 au părăsit sistemul 20.700 de persoane, deficitul de personal din minister fiind de 24.000 de persoane.

„În ceea ce priveşte deficitul de personal, în 2017 am conturat strategia pe termen mediu, am încercat şi am reuşit să compensăm plecările din sistem. În 2016 au ieşit 12.500 de persoane din sistem, în 2017 – 8.200 de persoane”, a spus Carmen Dan.

Carmen Dan a arătat că intervenţia de anul trecut la Legea pensiilor militare a eliminat „situaţia imorală” prin care pensiile puteau fi mai mari decât salariile, fapt care a stopat ieşirile din sistem.

„Am optat, ca regulă, pentru aducerea în sistem din sursă externă a specialiştilor. În 2017 au fost 6.600 angajări, iar anul acesta vor intra în sistem 7.000 de persoane”, a spus ea.

Carmen Dan le-a răspus jurnaliștilor, după audierile din comisia parlamentară, că Sebastian Ghiţă a fost găsit în mandatul său, dar pentru alte întrebări privind extrădarea ar trebui să răspundă ministrul Justiţiei.

“Noi am făcut toate precizările la momentul oportun. Există un dosar la parchet şi am rugămintea să vă adresaţi Parchetului pentru a comunica tot ce consideră că poate comunica. Sebastian Ghiţă a fugit din ţară când nu eram ministru, l-am identificat pe mandatul meu, mai departe trebuie sa ne adresăm şi Ministerului Justiţiei pentru că sunt cei care dispun de procedura de extrădare”, a spus ea.

Ora 10.27: Ştefan Radu Oprea (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit aviz favorabil, cu 32 voturi “pentru”, 13 împotrivă şi nicio abţinere. 

Oprea a ţinut să precizeze că are „cazierul imaculat”, deși el a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Prejudiciul produs în acest caz este de peste 220.000 de lei. 
”O instanţă a României, Camera preliminară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a pronunţat – a considerat că eu nu trebuie să fiu trimis în judecată. Rechizitoriul a fost anulat ca nelegal”, a adăugat Oprea.
Întrebat în ce stadiu se află dosarul său, Radu Oprea a spus: ”Sincer, nu ştiu. Dacă vă uitaţi pe portalul Ministerului de Justiţie, veţi afla mai multe”.

Întrebat despre programul Startup Nation, în speţă despre faptul că unii câştigători ai programului oferă pe platforma OLX proiectele eligibile în loc să le dezvolte, Radu Oprea a răspuns că acestea sunt „cazuri izolate” asupra cărora încă nu e cazul să se insiste. 

„Am avut unele discuţii, dacă e corect să se limiteze creativitatea încurajată prin acest program şi am stabilit că nu e cazul. Dacă ceea ce spuneţi, cu vânzarea proiectelor pe OLX, devine un fenomen, dacă atinge un prag, poate va trebui să impunem unele limitări, dar deocamdată sunt câteva cazuri izolate”.

Radu Ştefan Oprea este senator la primul mandat şi a fost prefectul judeţului Prahova. Oprea este cunoscut drept fondator al firmelor Urban, cu diverse domenii de activitate, de la construcţii la reparaţii electrice şi consultanţă. În declaraţiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat că deţine părţi sociale sau a acordat împrumuturi mai multor firme, printre care şi unele din grupul Urban.

Ora 10.24: Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anunțat că va da votul Guvernului Dăncilă: “Este în interesul comunității maghiare din România. Am decis să susținem acest guvern”.

Ora 10.11: Ana Birchall (PSD) a fost validată în funcția de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, cu 16 voturi “pentru”, 10 “împotrivă” şi o abţinere. 

Ana Birchall a ocupat postul de ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Grindeanu. Anterior, ea a fost consilierul lui Victor Ponta pe vremea când acesta era premier.

Ora 9.41: Teodor Meleşcanu (ALDE), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, a primit aviz favorabil cu 14 voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”.

Teodor Meleşcanu a mai deţinut funcţia de ministru de Externe în Guvernul Văcăroiu (1992 -1996), în Guvernul Ponta (14-28 noiembrie 2014) -, demisionând în urma scandalului alegerilor din diaspora -, apoi în Guvernul Grindeanu (5 ianuarie – 29 iunie 2017) și Guvernul tudose (29 iunie – prezent).

Meleşcanu a fost director al SIE şi de patru ori senator.

Teodor Meleşcanu a fost şi ministru al Apărării (2007), în Guvernul Tăriceanu, dar şi ministru interimar al Justiţiei, timp de o lună, pe fondul scandalului privind numirea Noricăi Nicolai.

Ora 9.36: Anton Anton (PSD), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, a primit luni aviz favorabil, cu 44 voturi “pentru”, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

Membru al PNL din anul 1995, Anton Anton a fost numit în anul 2005 în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. A fost numit, apoi, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul MEdCT (2006-2008). El a mai fost ministru al Educaţiei, timp de două luni, la finalul Guvernul Tăriceanu.

Anton le-a declarat jurnaliștilor, la ieșirea de la audieri: “Energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Şi asta nu am inventat-o eu, o ştiţi cu toţii. Nu avem energie, nu se aprinde becul ăla de-acolo cu care filmăm. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele, nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, pe care le-aţi văzut şi în care lipsa energiei ne duce într-o altă societate. De-aia cred că Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională, cu o viziune clară şi limpede”.

Întrebat de jurnalişti dacă va putea fi în continuare găsit pe adresa de mail “profesorul de fluide”, el a răspuns: “Pe aceeaşi. Am fost o viaţă întreagă profesor de fluide, eu am făcut maşini hidraulice, am predat hidraulică, maşini hidraulice. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare, astea sunt fluide, eu sunt profesorul de fluide”.

Ora 9.35: Victor Negrescu (PSD), propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit luni aviz favorabil cu 18 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”. 

Victor Negrescu a afirmat că, în ultimele luni, cu sprijinul colegilor din Guvern, a reuşit să obţină sprijinul mai multor state pentru a putea prelua, la sfârşitul acestui an, preşedinţia strategiei UE pentru Dunăre. 

„Este un lucru important, practic vom deţine preşedinţia acestei strategii în acelaşi moment în care vom deţine şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, lucru care ne va permite nouă să maximizăm interesele în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei strategii importante pentru ţară. Suntem în grafic cu ceea ce înseamnă organizarea şi pregătirea acestei preşedinţii. Nu o spun eu. În urmă cu o săptămână, au fost la Bucureşti omologii mei din Croaţia şi Finlanda şi reprezentanţii secretariatului consiliului. Din dialogul pe care l-am purtat a reieşit că România este în grafic cu aceste pregătiri şi este capabilă să organizeze aceste lucruri importante pentru ţară”, a precizat Victor Negrescu.

Ora 09.28: Rovana Plumb (PSD) a primit aviz favorabil pentru Ministerul Fondurilor Europene. A fost o luptă strânsă cu 18 voturi “pentru” și 11 voturi “împotrivă”.

Salvată de colegii din Parlament de urmărirea penală cerută de DNA în dosarul “Belina”, Rovana Plumb a declarat că este o susţinătoare a Legilor Justiţiei – modificate pe repede înainte în Parlament, înainte de Crăciun.

Întrebată de jurnaliști, la finalul audierilor, cum va fi relaţia sa cu Bruxelles-ul, ea a asigurat că aceasta “a fost o relaţie foarte bună”. “Mâine (marţi, 30 ianuarie 2018, n.r.), doamna comisar pentru politică regională, Corina Creţu, este în România şi va avea o întâlnire cu noi. Dialogul cu Comisia Europeană rămâne constant în ceea ce mă priveşte şi în ceea ce ne priveşte”, a adăugat Rovana Plumb.

Ora 09.21. Primul audiat a fost Dănuț Andrușcă (PSD), ministrul propus pentru portofoliul Economiei. El a fost pus în dificulatate de întrebarea lui Daniel Zamfir (PNL) “Când aveți de gând să trimiteți spre Parlament legea redevențelor – dar lăsați foaia aia”. După mai multe bâlbâieli, Andrușcă a declarat că “În februarie va fi trimisă către Guvern”, apoi “La sfârșitul lunii februarie legea va fi aprobată… de către Guvern”, motiv de critici din partea liberalului.

După audieri, Dănuţ Andruşcă le-aspus jurnaliștilor: ”Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei… Îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar noi locuri de muncă mai bine plătite”.

Întrebat cum va crea noi locuri de muncă, Andruşcă a răspuns evaziv: ”Este trecut în programul de guvernare. Nu vreau să intrăm în detalii”.

”O a treia viziune este pentru susţinerea tuturor producătorilor”, a continuat Andruşcă. 

Jurnaliştii au insistat: ”Cum?, întrebare la care ministrul propus pentru Economie a răspuns”Prin programul de guvernare. Aveţi toate datele”.

El a mai spus că mai multe detalii va oferi ulterior.

Andrușcă a primit aviz favorabil cu 42 de voturi “pentru” și 18 “împotrivă”. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version