Românii din străinătate au trimis în țară peste 55 de miliarde de euro în perioada 2007 – 2017 (potrivit unui raport al Băncii Mondiale), de 3 ori mai mult decât împrumutul FMI acordat României în anul 2009!
JALNIC! PSD, prin Olguța Vasilescu, a încercat să pareze cu Legea Pensiilor!

UPDATE ora 23.10: Iohannis a dat un comunicat în care condamnă acțiunile Jandarmeriei și a solicitat explicații ministrului de Interne Carmen Dan – transmite Realitatea TV.

UPDATE ora 23.10: Protestatarii au fost izgoniți din Piața Victoriei cu tunurile de apă. Tehnica folosită de Jandarmerie de a incita și apoi de a reacționa cu întârziere la violențele unor grupuri de “ultrași”, hoți și interlopi – începând cu ora 16 – a dat roade. Euronews, BBC și alte televiziuni au prezentat protestele din Piața Victoriei. Dar, spre dezulizia celor care au pus la cale manevra, jurnaliștii au relatat corect.

UPDATE ora 22,35: Protestatarii pașnici desfășoară peste capete un uriaș steag UE! Este adusă cisterna cu apă! SMURD anunță că a intervenit în peste 200 de cazuri și NU mai poate oferi asistență medicală din cauza gazelor!

UPDATE ora 22,20: Mitingul continuă. Conform fotografii de mai jos – excepțională fotografie-document realizată de Dan Mihai Bălănescu – în Piața Victoriei au fost peste 100.000 de oameni!

Dar, dacă ar fi să facem o comparație cu mitingul PSD și afirmațiile lui Dragnea că au fost peste 300.000 de oameni (cam 500.000!), atunci și la Protestul Diasporei au fost peste 300.000 de români supărați foc pe PSD și ALDE! Cam 500.000?!

UPDATE ora 21.50: În Piața Victoriei sunt peste 80.000 de protestatari.

Protestul este pașnic, doar într-un colț se poartă lupte de stradă – Jandarmi vs. Ultrași și Interlopi
Practic, protestul pașnic a fost confiscat de batălia dintre ULTRAȘI și Jandarmerie!
Protestatarii pașnici își continuă protestul în spatele zonei violente și își strigă sloganurile anti-PSD!
Jandarmii îi invită pe protestatarii pașnici, mai ales femei și copii, să părăsească Piața Victoriei.

Jandarmii  NU s-au comportat profesional. Au permis ULTRAȘILOR și Iterlopilor – circa 300 – să producă incidente violente, în valuri. În loc să-i separe de protestatarii pașnici, jandarmii au preferat să arunce în toată lumea cu gaze lacrimogene deși se vede foarte clar cum oamenii se distanțează de ULTRAȘI și Interlopi.

Comnicatele Jandarmeriei sunt contradictorii – practic oferă “carne de tun”, știri și imagini pentru TVR 1, Antena 3 și România TV. La aceste televiziuni aservite PSD se afirmă că “protestatarii sunt violenți” fără să repete că cei care se bat cu jandarmii sunt ULTRASIși Interlopi.

ISU anunță că 172 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE ora 21.10: Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza iritațiilor căilor respiratorii și oculare provocate de gazele lacrimogene.

Jandarmii au pulverizat în mod repetat gaze lacrimogene, încă dinainte începerii oficiale a mitingului, la ora 16.40.

Numărul jandarmilor este mai mare decât la orice protest de până acum. Ultrașii provocatori nu au fost evacuați din piață.

Oamenii nu sunt însă descurajați, nu au plecat din piață, ba mai mult, continuă să vină la protest.

UPDATE ora 21.00: Cei 60.000 de protestatari și-au aprins lanternele telefoanelor și scandează “Nu plecăm! Hoții! Hoții!”.

Pe clădirea Palatului Victoria este proiectat “Jos Guvernul!”. 

UPDATE ora 20.20: Grupuri de ultrași s-au infiltrat în mulțime și îi provoacă pe jandarmi, aruncând cu obiecte în ei.

Jandarmii au pus în funcțiune tunul de apă și pulverizează gaze lacrimogene. 

Ultrașii se află în primul rând, însă jandarmii nu îi imobilizează.

Alte persoane sunt scoase pe targă, afectați de fumigenele aruncate de jandarmi.Circa 43 de oameni au fost răniță până la această oră.

UPDATE ora 20.05: 30.000 de protestatari sunt foarte calmi și scandează sloganuri anti-PSD! Alte câteva mii se îndreaptă spre Piața Victoriei. Premierul Dăncilă este în concediu! 

Pompierii anunță că peste 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

S-a închis stația de metrou de la Piața Victoriei.

Sunt proteste și în alte orașe din țară și străinătate!

UPDATE ora 19.50: 23.000 de protestatari în Piața Victoriei. Jandarmii permit protestatarilor să ocupe toată piața. Calmul a pus stăpânire pe Piața Victoriei pentru doar 10 minute. Câțiva protestatari au reînceput să arunce cu obiecte în jandarmi. Grupuri de ULTRASI încearcă să bulverseze atmosfera.

UPDATE ora 19.20: 20.000 de protestatari în Piața Victoriei. Jandarmii au un comportament foarte agresiv – probabil pentru a destructura grupul violent.

Pare că jandarmii au ordin precis să nu lase ca protestatarii să ocupe strada și să se aproprie de gardul guvernului

UPDATE ora 18.55: 15.000 de manifestanți în Piața Victoriei! Jandarmii pregătesc tunurile cu apă!

UPDATE ora 18.44: Jandarmii au dat iar cu lacrimogene – par că fac exces de zel. Dar, din păcat, câțiva “agitatori” aruncă cu obiecte în jandarmi.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Majoritatea protestatarilor îndeamnă la calm și încercă să-i potolească și să-i izoleze pe manifestanții agresivi.

UPDATE ora 18.30: “Rezistăm, nu cedăm”! scandează cei peste 1.500 de manifestanți din piață. Alții continuă să vină.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

UPDATE ora 18.20: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, afirmă că jandarmii au fost agresați și de aceea au dat cu gaze în manifestanții. Enache afirmă că s-a aruncat cu pietre în jandarmi. Enache mai afirmă că sunt efective aduse și din județele limitrofe.

UPDATE ora 17.40: Sunt 24 de răniți, atât din rândul manifestanților – cu lipotimii sau iritații ale căilor nazale după inhalarea gazelor lacrimogene -, cât și câțiva jandarmi.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

UPDATE ora 16.50: O îmbrânceală întră manifestanți și jandarmi s-a lăsat cu gaze lacrimogene la mai puțin de o jumătate de oră înainte de începerea oficială a mitingului.

Conflictul s-a aplanat rapid, însă mai mulți protestatari au nevoie de îngrijiri medicale, după ce jandarmii au pulverizat gaze lacrimogene. 

Un protestatar a fost luat cu targa și dus la ambulanță, apoi transportat la spital, iar alții primesc îngrijiri la fața locului.

foto Jean Mihai Pâlșu

UPDATE ora 16.20: O coloană de manifestanți dosită din Piața Universității se alătură protestatarilor din Piața Victoriei. Cei mai mulți dintre ei flutură steaguri tricolore, dar și pe ale Marii Britanii, Canada, Suedia, SUA, UE etc.

foto Jean Mihai Pâlșu

Unii și-au confecționat din carton furci, topoare și coase, într-un gest ironic la adresa televiziunilor de casă care au lansat avertismentul că românii din Diaspora sunt agresivi.

foto Jean Mihai Pâlșu

Artera de circulație din fața Guvernului a fost blocată de manifestanți, care au ajuns la gardul de protecție pus de jandarmi.

foto Jean Mihai Pâlșu

Între timp, efective masive de jandarmi -inclusiv “țestoasele ninja” – s-au poziționat în fața Guvernului. 

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

UPDATE ora 13.30: Spre București se îndreaptă 11 coloane de mașini – din Iași, Suceava, Vâlcea, Bacău etc -, însă Poliția Română a decis controlarea pirotehnică a tuturor autovehiculelor, astfel că acestea vor întârzia să ajungă în Piața Victoriei.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

“Probabil că vor ajunge seara târziu. Noi n-am venit 3.500 de km ca să facem agresiuni”, a reclamat Mario Mocanu, un protestatar.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

UPDATE ora 12.30: Primul protest din seria de mitinguri ale Diasporei a avut loc deja în străinătate la 4 dimineață – ora României, în Australia, unde câțiva români au afișat mesaje anti-PSD pe scările Operei din Sydney, la ora locală 11.00.

Printre protestatari – un arhitect, un cercetator în industria farmaceutică, un IT-ist, un antreprenor dar și un bebeluș de trei luni, potrivit Hotnews. 

UPDATE ora 11.30: Opt trenuri de călători sunt blocate în câmp din cauza unei defecțiuni tehnice

UPDATE ora 11.00: În Piața Victoriei sunt câteva sute de protestatari. A ajuns și coloana de mașini cu românii intrați în țară prin Vama Borș miercuri seara

foto Jean Mihai Pâlșu

UPDATE ora 9.00: Primii manifestanți au sosit încă de joi în Piața Victoriei, unde și-au instalat o rulotă. Vineri dimineață manifestează deja zeci de oameni.

foto Jean Mihai Pâlșu

Români care muncesc în toate colțurile lumii – Olanda, SUA, Belgia, Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Canada etc. -, dar și toată țara, au venit vineri la Mitingul Diasporei ce are loc în Piața Victoriei din București, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă – sluga perfectă a dublului condamnat penal Liviu Dragnea, sprijinit de alt penal, Călin Popescu Tăriceanu, judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

Demisia Guvernului este principala cerință a protestatarilor, însă ei doresc și stoparea Legilor Justiției, modificate de majoritatea parlamentară PSD+ALDE cu sprijinul UDMR, precum și a Codurilor Penale, modificate cu ajutorul unora dintre parlamentarii Minorităților.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Mulți dintre românii din Diaspora spun că ar dori să se întoarcă definitiv acasă, însă sunt împiedicați de corupția din țară.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

“La acest protest vor veni și români din țară. Românii din țară vin și susțin acest protest pentru că peste 4 milioane de români au plecat din țară, sunt departe de familie și au fost alungați de un sistem corupt”, se arată pe platformele de socializare.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

Se anunță că vor manifesta un milion de români, dar vom vedea la final numărul lor.

Protestul va vi vineri unul de “încălzire” și va continua sâmbătă, când este de așteptat să vină și mai mulți oameni.

<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

“Pentru că au plecat peste 4 milioane de români din țară, pentru că sunt departe de familie, pentru că au fost alungați de un sistem corupt, suntem alături de ei! Avem nevoie unii de alții, oriunde ne-am afla”, scrie pe pagina de Facebook a comunității “Corupția ucide”, cu invitația “Susținem Diaspora, în Piața Victoriei!“.

Noi vom fi alături de Diaspora, hai și tu!”, însoțită de imagini video de la celelalate proteste: 

“După 28 de ani de pribegie prin lume, alungați din propria țară de politicieni care simulează democrația și interesul țării, astăzi la 100 de ani de la Marea Unire, România este pe locul I la capitolul emigranți pe timp de pace.

Corupția generalizată, incompetența celor cere ne conduc, parșivitatea cu care ne păcălesc, au dezbinat un popor, o țară!”, mai scriu cei de la “Corupția ucide”.

O fotografie postată pe aceeași platformă de socializare anunță că motocicliștii din Ploiești vor sosi la miting. 

Românii care nu pot să ajungă în Piața Victoriei din București protestează în localitățile lor.

UPDATE! Iată câți oameni au ieșit în stradă în restul țării, potrivit unui grupaj realizat de Agerpres.

* La Sibiu, peste 8.000 de protestatari au trecut prin faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, de pe strada Bâlea. Manifestanţii au strigat la poarta casei preşedintelui: “Iohannis nu uita, România-i ţara ta!”. Pe traseul marşului desfăşurat de protestatari s-a aflat şi sediul PSD, unde a fost amplasat un dispozitiv de protecţie al jandarmilor.

* În Cluj-Napoca, aproximativ 10.000 de oameni participă la protestul antiguvernamental, ei mărşăluind pe bulevardele din centrul oraşului, pe care circulaţia automobilelor a fost blocată. Marşul a durat aproximativ două ore, după care oamenii au revenit în Piaţa Unirii, unde au umplut în întregime zona pietonală. Când au ajuns în cartierul Mărăşti, oamenii s-au aşezat pe jos şi au cerut demisia guvernului. Şi în faţa Prefecturii coloana de manifestanţi s-a oprit circa 15 minute, timp în care oamenii au scandat mesaje anti-PSD.

* Numărul celor care au venit în Piaţa Unirii din Iaşi a ajuns la aproximativ 9.000 de persoane, la momentul de vârf de desfăşurare al protestului. După mai bine de o oră şi jumătate de la demararea protestului, manifestanţii au pornit în marş pe străzile din centrul Iaşiului. Din această cauză circulaţia vehiculelor şi mijloacelor de transport a fost parţial blocată. La revenirea în Piaţa Unirii, protestatarii au aprins luminile de la telefoane.

* La Timişoara, peste 3.000 de oameni care au venit la protest au plecat în marş pe bulevardele din centrul istoric al oraşului.

* Câteva mii de persoane au participat, la momentul de vârf al serii, la protestul antiguvernamental din centrul Braşovului. Manifestaţia a început încă de la ora 18,00, iar după ora 21,00 numărul protestarilor a depăşit circa 3.000 de persoane, care au plecat din Piaţa Sfatului spre zona Gării, parcurgând mai multe străzi din centrul oraşului.

* Aproape 3.500 de protestatari care au stat aproape două ore, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare, vineri seara au pornit în marş, traversând zona centrală pentru a face un tur al oraşului în marş. La marş participă tineri, familii cu copii, persoane adulte, dar şi vârstnici. În faţa protestatarilor s-a aflat un cetăţean cu o roabă acoperită de drapelul tricolor, roabă în care au fost aşezate găleţi din plastic şi cătuşe simbolice din carton.

Participanţii poartă drapele tricolore, pancarte cu lozinci anti-PSD şi antiguvernamentale. Aceştia s-au oprit timp de câteva minute în semn simbolic în faţa sediului PSD Maramureş, scandând lozinci împotriva partidului de guvernământ.

La marş participă şi numeroşi localnici din Baia Mare care lucrează în străinătate şi se află în vacanţă. Marşul este însoţit de jandarmii IJJ Maramureş şi maşini ale Poliţiei Rutiere.

* Peste 1.000 de protestatari, care s-au strâns vineri seară pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, au plecat într-un marş de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Constanţa, către sediul PSD. Alături de manifestanţii constănţeni şi-au semnalat participarea şi turişti care îşi petrec concediul pe litoral.

* Peste 1.000 de persoane s-au strâns în piaţeta din faţa sediului Prefecturii din Galaţi, după care au plecat în marş pe principalele artere ale oraşului. Protestatarii au steaguri, bannere şi vuvuzele şi scandează: “PSD, ciuma roşie!”, “Demisia!”, “Jos Dragnea!”.

* Aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marş pornit din faţa Palatului Administrativ din Bistriţa, făcând o oprire la statuia lui Andrei Mureşanu din faţa primăriei. Ei au scandat lozinci împotriva coaliţiei de guvernare şi de solidaritate cu mitingul diasporei din Capitală. Unii manifestanţi au cerut şi organizarea unor alegeri anticipate până la sfârşitul acestui an.

Protestul nu a fost autorizat.
Pe traseu, protestatarii s-au oprit şi în faţa sediului PSD, unde au blocat traficul pe un sens de mers şi au scandat “Hoţii”, “Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, “Analfabeţii”, “Pui de hoţi şi de mafioţi”, “Dragnea, nu uita, puşcăria-i casa ta”.

Jandarmii şi poliţiştii au asigurat ordinea publică pe toată durata protestului şi au oprit traficul rutier în intersecţii, cât timp coloana de protestatari s-a aflat pe trecerile de pietoni. Nu au fost înregistrate incidente violente

* Peste 500 de protestatari s-au adunat vineri seara la un protest autorizat în Piaţa Unirii din Oradea, după care au pornit în marş prin centrul municipiului pentru a trece prin faţa sediului PSD Bihor. Pe parcurs numărul lor a mai crescut până spre 800.

Cetăţenii, mulţi români sosiţi acasă din alte ţări, au ieşit în piaţa centrală cu steaguri revoluţionare, drapele româneşti, ale Uniunii Europene, al SUA, al Israelului ori altele, cu pancarte, vuvuzele şi portavoci. Unii şi-au exprimat părerile la microfon, alţii au comentat în grupuri, în timp ce alţii au scandat împotriva guvernului PSD şi ALDE, dar şi UDMR: “ALDE şi PSD/Aceeaşi mizerie!”, “UDMR- Magyar PSD”, “PSD-Ciuma roşie”. “Justiţie, nu corupţie!”, “Vrem cercetare, nu îndoctrinare!”.

Vorbitorii au apreciat prezenţa românilor sosiţi acasă şi au scandat în repetate rânduri “Diaspora! Diaspora!”. De asemenea, s-a cerut demisia guvernului prin sloganuri precum: “Jos, PSD!”, “Jos, UDMR!”, “Pensia voastră de acum/Face viitorul scrum!”, “Asta e trădare/Nu e guvernare”. Unii au purtat tricouri cu mesajele campaniei “Fără penali în funcţii publice” sau pancarte pe care sunt scrise mesaje ca “Nu acceptăm teleormanizarea României!”.

Marşul protestatarilor a pornit apoi din piaţa Unirii pe un traseu în dreptunghi pe strada Traian Moşoiu, Parcul 1 Decembrie, sediul PSD Bihor, strada Independenţei şi Piaţa Unirii. În jurul orei 21,00 coloana de protestatari a reintrat în Piaţa Unirii, s-au mai susţinut scurte discursuri, şi s-a citit şi o proclamaţie care a fost făcută publică şi la Bucureşti.

* La Târgu Mureş, circa 500 de persoane, între care şi familii care lucrează în străinătate, au participat la protestul antiguvernamental desfăşurat în piaţa centrală a oraşului, acţiunea derulându-se în acelaşi timp cu adunarea de semnături pentru iniţiativa “Fără penali în funcţii publice”.

Organizatorii protestului de la Târgu Mureş au arătat că data de 10 august 2018 trebuie să fie o dată istorică pentru toate oraşele din România, în sensul că oamenii au ieşit în stradă în majoritatea oraşelor mari, pentru a se solidariza cu diaspora românească, în timpul protestului de la Bucureşti. Pe parcursul manifestaţiei, participanţii au purtat pancarte cu textul “CCR – sluga PSD!” şi “Fără penali în funcţii publice!”.

Nucleul dur al manifestării a însumat circa 350 de persoane, iar în urma marşului în jurul centrului oraşului, numărul manifestanţilor a ajuns la 500.

* Aproximativ 50 de persoane au protestat vineri împotriva guvernului în Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare.

Protestul a fost unul paşnic, fără scandări şi pichetări. Manifestanţii au afişat lozinci antiguvernamentale şi şi-au exprimat solidaritatea faţă de protestul de la Bucureşti. Aceştia au afişat pancarte cu mesajele: “I, YOU, WE, ALL, DIASPORA”. Protestul s-a încheiat după circa o oră, fără incidente.

De asemenea, cei care nu au putut veni din străinătate manifestează în țările unde muncesc.

Iată programul protestelor de vineri anunțat pe Facebook în celelalte orașe ale țării, dar și în Diaspora: 

  • Arad: Primărie, 19:00
  • Baia Mare: Piața Revoluției, 19:00
  • Bistrița: Piața Petru Rareș, 19:00
  • Brașov: Piața Sfatului, 19:00
  • Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19:00 
  • Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19:00 
  • Constanța: Prefectură, 19:00 
  • Galați: Prefectură, 18:00
  • Iași: Piața Unirii, 19:00
  • Oradea: Piața Unirii, 19:00,
  • Sibiu: Piața Mare, 19:00
  • Suceava: Prefectură, 18:00
  • Târgu Mureș: Prefectură, 19:00
  • Timișoara: Piața Operei, 19:00Proteste în Diaspora:
  • Amsterdam – Olanda: Dam Square, 18:00
  • Bruxelles – Belgia: Ambasada României, 19:00
  • Castellón de la Plana – Spania: Consulatul României
  • Londra – Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16:00
  • Madrid – Spania: Ambasada României, 18:00
  • Roma – Italia: Palazzo Montecitorio, 16:00
  • Viena – Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17:00
  • Zürich – Elveția: Rathausbrücke, 20:00
foto: Jean-Mihai Pâlșu
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version