Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:
Circa 200.000 de locuri vor fi libere la nivel național, de miercuri, însă numai pentru noul tip de vaccin, destinat celor de 18-55 de ani

Vaccinarea anti-COVID reîncepe doar cu doze AstraZeneca. Gheorghiță: „Alte locuri nu sunt disponibile”

Vaccinarea anti-COVID-19 reîncepe miercuri, când vor fi disponibile în platforma de programare 200.000 de locuri noi la nivel național, însă numai pentru prima doză de la AstraZeneca, destinată persoanelor între 18-55 de ani care au boli cronice sau lucrează în domenii esențiale, a anunțat, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Din 15 februarie, numărul locurilor pentru vaccin AstraZeneca va urca la aproximativ 500.000 de locuri în cele 180 de centre noi, urmând ca rapelul să fie făcut peste 6 săptămâni.

„La acest moment nu sunt alte locuri disponibile, pot să apară doar dacă o persoană își anulează din diverse motive programarea”, a precizat Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Dozele Pfizer și Moderna existente și cele care vor veni în perioada următoare sunt rezervate pentru rapelul celor care au apucat să se vaccineze.

„Intenționăm ca în a doua jumătate a lunii martie, pentru că excendentul de doze ne va permite, să deschidem peste 200 de centre noi cu doze de la Pfizer și Moderna pentru care se vor putea face programări după 1 martie. Vor putea fi aproximativ 12.000 de persoane noi vaccinate zilnic după 15 martie”, a adăugat el.

Gheorghiță susține că „termenele când vor fi noi locuri disponibile vor fi comunicate oficial”.

El a menționat că se caută o modalitate de a putea vizualiza locurile libere în centrele de vaccinare fără să fie necesar să îți faci cont pe platformă.

Astfel, bolnavii cronic care au reușit cu chiu, cu vai, să fie acceptați pe platformă pentru etapa a II-a, după ce nu erau recunoscuți de aceasta ca figurând pe listele DSP, vor constata că au inutil contul, deoarece trebuie să „se bată” acum cu ceilalți, care nu au cont și doresc să se vaccineze.

Gheorghiță a explicat că eficacitatea de 60% a vaccinului AstraZeneca „înseamnă că protejează într-o porporție foarte mare de formele severe de boală”. El a dat exemplul vaccinului gripal, care are o eficacitate de 40-60%, iar pentru unele tulpini, de 20%.  

8 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv