Circa 24.000 de manifestanți s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei din București – față de 250.000 anunțați de organizatori – pentru a a cere trimiterea în judecată a vinovaților de la mitingul din 10 august 2018 al diasporei, când Jandarmeria a folosit tunuri cu apă și i-a gazat, lovit și fugărit pe cei peste 110.000 de protestatari pașnici.

Unul dintre motivele pentru care oamenii au fost circumspecți este campania electorală. Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL pentru al doilea mandat, a ținut să-și lanseze campania de strângere de semnături chiar sâmbătă, în 10 august. Iar ca să nu fie chiar pe față, liberalii i-au organizat evenimentul în Piața Universității, la prânz.  

Însă europarlamentarul PNL Rareș Bogdan nu s-a sfiit să meargă la miting în Piața Victoriei, unde a comentat, într-un ministudio instalat de B1TV (deoarece fostul prieten și angajat al lui Cozmin Gușă s-a dezis, între timp, de Realitatea TV), pe tot parcursul serii mitingului.

Jandarmii au fost pașnici

De data aceasta, Jandarmeria s-a comportat exemplar, iar purtătorul de cuvânt al instituției a asigurat că manifestanții nu vor fi alungați din piață la ora 22.15, când expira autorizația pentru miting.

De altfel, oamenii au început să plece după momentul de la ora 21.00, când au aprins luminițele telefoanelor, astfel că la ora 22.30 mai erau câteva sute de manifestanți.

Au scandat împotriva PSD și a Jandarmeriei, iar pe clădirea Executivului a fost proiectat cu laser cuvântul ”Analfabeta”.

„Demisia Teodorovici, Daea”, „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie” – au fost câteva dintre mesajele afişate în piaţă.

Patru protestatari au fost duși la poliție, doi având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a înjurat forțelor de ordine.

În rest, jandarmii au suportat huiduielilor și chiar s-au retras atunci când protestatarii au vrut să ajungă la trotuarul din fața Guvernului, față de anul trecut, când acesta a fost pretextul pentru folosirea reetată a sprayurilor cu gaz împotriva oamenilor.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a fost la centrul de monitorizare video al Poliției Locale. Ea a postat imagini în care apare împreună cu viceprimarul Aurelian Bădulescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version