Circa 500.000 de oameni sunt așteptați vineri în Piața Victoriei, iar sâmbătă, un milion de protestatari. “Ne deranjează corupția, în primul rând, la ce nivel a ajuns după 29 de ani. Este inadmisibil. Noi ne dorim o țară ca afară, ne dorim o țară cu democrație reală”, a declarat român care lucrează ca șofer în Londra (video, minutul 19.40).

Românii care muncesc în străinătate au început să sosească în țară pentru mitingul ce va începe vineri în Piața Victoriei din București când sunt așteptați circa 500.000 de oameni, iar sâmbătă, un milion de protestatari. 


Primul convoi de mașini a sosit miercuri seară din Marea Britanie și a fost întâmpinat de un grup de persoane în Vama Borș.

“Români, uniți-vă!”, „Vrem o țară ca afară, democrație reală”, au transmis ei.

Iată ce a spus un român din Londra:

“Ne deranjează corupția, în primul rând, la ce nivel a ajuns după 29 de ani, este inadmisibil. Nu se poate așa ceva. Noi ne dorim o țară ca afară, ne dorim o țară cu democrație. Eu trăiesc în Londra, în UK. Acolo este o diferență foarte mare, și la dreptul la exprimare, la drepturi, la tot. Noi ne dorim să aducem democrația reală în Rămânia, care deocamdată nu există și noi nu o vedem. Și noi știm cel mai bine, pentru că suntem împiedicați de atâția ani, că nu suntem lăsați să votăm. Nu suntem priviți ca oameni normali, deși suntem cetățeni ca oricare, nu suntem căpșunari – nu că cine ar avea un job la cules de căpșuni ar fi o rușine. Ne dorim democrație adevărată în România.

Noi sperăm să fie un protest pașnic, am zis de zeci de ori, nu dorim violențe. Ne-au verificat (la vamă- n.r.), nu au găsit nimic în mașină. Suntem oameni normali, nu suntem organizații paramilitarea, așa cum se minte pe la anumite posturi de televiziune. Eu sunt șofer, Valentina este traducător la Poliție în UK, cineva este avocat, altcineva este muncitor în construcții, suntem oameni simpli, cu joburi simple.

Noi vrem să ridicăm țară să fie alături de noi, că nu suntem singurii nemulțumiți. Am vorbit cu foarte multe persoane (din țară – n.r.), dar multora le este frică să nu-și piardă joburile dacă vin la protest, foarte mulți cred că or să-și piardă firmele. Ieri îmi zicea cineva din Huedin – eu sunt din Huedin de loc – că nu or să bage microbuze nici pe bani. Pentru că firmele de transport nu vor să meargă nici pe bani,  le este frică. Și atunci, practic, oamenii vin cu mașini personale. 

După calculele noastre, or să fie 480.000 – 500.000de oameni  în prima zi. Dacă calculele noastre sunt corecte și o să fie o jumătate de milioan de oameni pe 10 august, cred că pentru prima dată în istoria postdecembristă o să fie în jur de un milion de oameni sâmbătă (pe 11 august – n.r.)”.

Comunitatea “Corupția ucide” anunță pe pagina sa de Facebook: “Susținem Diaspora, în Piața victoriei. Mâine la 17.00”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version