Așa cum era de anticipat, medicii epidemiologi au confirmat două cazuri noi de infectare cu coronavirus în România: la un bărbat din Maramureș și o femeie din Timișoara, care au venit din Italia.

Vestea vine vineri, la două zile după primul caz depistat – un tână de 25 de ani din județul Gorj.

Acum, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a informat mai bine asupra noilor cazuri, după ce a furnizat date eronate despre cazul numărul 1 – el primind, la rândul său, informații greșite despre tânărul care a declarat că nu a fost la vânătoare cu italianul de 71 de ani de la care se presupune că a luat virusul.

Iată declarația lui Tătaru:

”Avem încă două noi cazuri de coronavirusȘ un bărbat de 45 de ani din Maramureș. El e din afara zonei de carantinaj, întors în țară pe 25 februarie. El a fost la doctor în Italia, a ajuns cu febră în România, a fost internat la Clinica de boli infecțioase din Maramureș, apoi transferat la Cluj.

Al doilea caz – o femeie de 38 de ani din Timișoara. A mers la Bergamo (Italia), pe 25 februarie a prezentat primele simptome. Pe 27 februarie a mers la spital, a fost testată, a mers acasă în izolare. Azi, testul său a fost confirmat pozitiv. Femeia a rămas la centrul din Timișoara, bărbatul a rămas la centrul din Cluj

Au început anchetele epidemiologice. Vor fi testate toate persoanele cu care au călătorit cei doi noi pacienți. Bărbatul a mers direct la spital când a intrat în țară.

Starea de sănătate a femeii din Timișoara este bună. Bărbarul a avut ieri un puseu de insuficiență respiratorie, a fost transferat la Cluj și este într-o situație mai bună, sub supravegherea medicilor.

La Gorj continuă anchetele epidemiologice, dar și un control al Corpului de control”.

Întrebat dacă este incompetență sau rea-voință la Serviciul de Ambulanță Gorj, unde un echipaj medical a refuzat să transporte echipa de epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, pentru a recolta probe de la un suspect de coronavirus, Nelu Tătaru a răspuns: ”Părerea mea e că sunt amestecate”.

Șefa DSP Gorj, demisă. Șeful de la Ambulanță a scăpat, după ce ”și-a cerut scuze”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a demis-o, vineri, pe Carmen Ivanov, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, în cadrul videoconferinţei organizate cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu.

Carmen Ivanov este acuzată că nu a luat toate măsurile necesare şi a raportat date inexacte.

În schimb, șeful Serviciului de Ambulanță a rămas în funcție, după ce ”și-a cerut scuze” pentru situația creată, a anunțat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Uregență (DSU).

Iată ce a mai declarat Raed Arafat:

”Să lăsăm Corpul de control să verifice situația de la Gorj.

Dacă arătăm cu degetul spre personalul implicat într-o situație de criză, în curând nu vom mai avea personal care să lucreze.

Nu înseamnă că nu trebuie să sancționăm greșelile, dar să nu arătăm cu degetul spre personalul care lucrează.

La un moment dat, se va ajunge fie să izolăm total, fie să spunem că nu mai intră nimeni, nu doar din Italia. Dar nimeni nu poate să-și permită să facă asta.

Urmează să analizăm să vedem ce decizii pot fi luate legate de cetățenii care vin din zone care nu sunt cu risc”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version