Membrii Cabinetului Dăncilă au fost întâmpinați cu huiduieli la Alba Iulia, joi, unde are loc o ședință specială de Guvern, în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina.

Ședinţa solemnă de Guvern dedicată celebrării Zilei Naţionale a României în anul Centenarului Marii Uniri era programată pentru ora 10,30, potrivit programului premierului, dar a început cu o jumătate de oră mai târziu. 

Un grup de protestatari i-a așteptat pe premierul Viorica Dăncilă și pe ceilalți membri ai Guvernului la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu, în momentul în care aceștia au venit să depună o coroană de flori.

“Demisia! Rușine să vă fie!”, au scandat cei câțiva oameni.

Huiduielile au continuat și la Sala Unirii, unde are loc ședința de guvern.
 
Viorica Dăncilă a făcut noi promisiuni, fără să uite să amintească “marile realizări” ale guvernului pe care îl conduce începând cu 29 ianuarie anul acesta.
 
“Vom continua să oferim servicii publice în folosul cetățeanului, să arătăm că avem capacitatea să le lăsăm moștenire o Românie mai prosperă. Eforturile pe care le depunem, toate inițiativele au scopul de a consolida o Românie puternică, dinamică, cu o economie puternică”, a susținut Viorica Dăncilă.
 
Apoi a fost proiectat un filmuleț de prezentare a României la sărbătorirea Centenarului, proiectat pe două ecrane amplasate în Sala Unirii. Filmul promovează imaginea României, ”grădina Maicii Domnului, țara lui Dracula și a albastrului de Voroneț”.
 

“Vom continua să oferim servicii publice în folosul cetățeanului, să arătăm că avem capacitatea să le lăsăm moștenire o Românie mai prosperă. Eforturile pe care le depunem, toate inițiativele au scopul de a consolida o Românie puternică, dinamică, cu o economie puternică”, a susținut Viorica Dăncilă.

Apoi a fost proiectat un filmuleț de prezentare a României la sărbătorirea Centenarului, proiectat pe două ecrane amplasate în Sala Unirii. Filmul promovează imaginea României, ”grădina Maicii Domnului, țara lui Dracula și a albastrului de Voroneț”.
 
Printre promisiuni, Viorica Dăncilă a anunțat semnarea unui memorandum cu patronatele, prin care sectorul va fi declarat de importanță națională pentru 10 ani.
 
“Vom declara acest sector prioritar și de importanță națională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcțiilor vom stabili un salariu minim brut lunar de 3000 de lei, vom elimina taxele de muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro. Vom introduce și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”, a spus Dăncilă.
 
Salariul minim net ar urma să depășească echivalentul în lei a 500 de euro, iar taxele de muncă pentru angajatori vor fi eliminate. 
Dăncilă a promis și înființarea unui fond de garantare pentru construcții, cu participarea statului de 80%. 
“O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30% indiferent de sursa de finanțare și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură până la finalizarea proiectului. În sprijinul finanțării sectorului de construcții, se va înființa un fond de garantare pentru construcții cu participarea statului de 80% și a firmelor de construcții cu 20%”, a mai spus Dăncilă.
 
De asemenea, premierul a anunțat devansarea creșterilor salariale pentru profesori, prime de instalare și pentru cumpărarea de locuințe la țară, printr-un acord cu Sindicatele din Învățământ:
  • Creșterea sumelor destinate finanțării educației cu cel puțin 15% anual față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB.
  • Devansarea creșterii salariale prevăzute în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020;
  • Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice;
  • Acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcției, pentru personalul didactic din mediul rural.
  • Acordarea unei garanții de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziționării unei locuințe
  • Acordarea unei prime de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural.
  • Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare 6 salarii medii brute pe economie.
  • Crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universitățile să poată demara sau finaliza proiecte de investiții
  • Construirea a cel puțin 1000 de grădinițe cu program sportiv
Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de Hotărâre privind înființarea Societății Naționale “Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” SA. 
 

Capitalul social inițial al Societății va fi de 100.000 lei și este format din aport în numerar. Capitalul social vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății. Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare. 

Societatea va avea Societatea are sediul social situat în municipiul București, sector 1, Bd. Mărăști, nr.61, camera 326, imobil aflat în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șișești”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version