Imediat după ce procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice acuzate de multiple fapte de corupție, acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare la BVB, luni, începând cu ora 9:42.

Rompetrol-Downstream-foto-Jean-Mihai-PALSU1-550x340
<strong>foto Jean Mihai Pâlșu<strong>

Dosarul este disjuns din faimosul dosar Rompetrol, care a fost trimis în judecată în anul 2006 și în care inițial au fost achitați toți cei 12 inculpați în frunte cu afaceristul Dinu Patriciu. În sentința definitivă au fost condamnați toți inculpații, fiind dată în 7 octombrie 2014, la două luni după ce Patriciu a murit.

Amintim că, în august 2007, Dinu Patriciu a vândut, pentru 2,7 miliarde de dolari, 75% din acțiunile Rompetrol Holding (din totalul de 80% pe care le deținea) companiei KazMunaiGaz din Kazahstan. 

Acum, la 10 ani de la trimiterea în judecată a primului dosar și la 18 ani de la privatizarea Petromidia, DIICOT scoate un nou dosar rompetrol.

KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare sunt introduse ca părţi responsabile civilmente în acest nou dosar, reprezentanţii societăţilor fiind citaţi la sediul DIICOT pentru audieri marţi, 10 mai.

Luna trecută, China Energy Company Limited a semnat acordul de preluare a 51% din acţiunile KMG International, acţionarul principal al Rompetrol Rafinare, astfel că a devenit noul proprietar.

KMGI reclamă că nu a fost anunțată despre investigații

KazMunayGas și KMG International nu au fost informate oficial despre existența unor investigații ale DIICOT și susțin că vor folosi “toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a proteja investițiile realizate de la momentul achiziției”.

“Astăzi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părți responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluții pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice și a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziționat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligațiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât și KMGI, nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activități din perioada 1998 – 2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)”, se menționează în comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version