Guvernanţii au aruncat cu promisiuni de creşteri salariale în stânga şi în dreapta, bazându-se pe ideea că România este, în 2017, campioană europeană la creştere economică.

sursa foto capital.ro

Însă prezent luni la un forum de specialitate, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că “această creştere economică a României nu este una sustenabilă. Trebuie să fim mai precauţi”.

Vasilescu se teme de un scenariu asemănător precum cel din perioada 2008-2009, “când am avut creştere economică de 8,5%, cea mai mare viteză de creştere din Uniunea Europeană, iar apoi am intrat în criză. În 2009 am avut o scădere de 7,1%. Bine, atunci Polonia a fost singura ţară care nu a avut scădere. Au fost ţări care au avut scădere şi de 8% sau chiar 14%, dar dacă ne uităm la viteza cu care s-au rostogolit atunci economiile o să vedem că România a fost a doua din Uniunea Europeană. Doar Lituania a avut o rostogolire mai mare”.

“Ne-am revenit uşor în 2010 şi pe urmă am început să creştem şi am ajuns, iată, în 2015, în ultimul an al tranziţiei post-criză, în care am început să ne redresăm. Atunci am avut a şasea creştere economică din Uniunea Europeană. În 2016, când am înaintat deja către zorii redresării, România a luat startul mai bine şi a fost ţara cu cea mai mare viteză de creştere din Uniunea Europeană. În momentul de faţă, în 2017, avem datele pe două trimestre, şi acestea ne situează în continuare ca ţara cu cea mai mare creştere. Toate ţările îşi doresc o creştere economică sustenabilă, dar pe care noi încă nu o avem”, a atenţionat Adrian Vasilescu.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version