ANRE a „ars” cu 18 milioane de lei 3 operatori economici, pentru manipularea sau tentativa de manipulare a pieţei angro de energie electrică.

Precizările ANRE:

În urma analizei şi finalizării investigaţiei, ANRE a constatat că operatorul economic licenţiat Energy Republic Trading, printr-un număr de patru tranzacţii încheiate cu operatorii economici licenţiaţi Land Power SRL şi QMB Energ SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) şi ii) din acelaşi act normativ.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 617/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic Energy Republic Trading SRL fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 6,336 milioane lei.

QMB Energ SRL a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieţei angro de energie electrică, ANRE constatând că, printr-un număr trei tranzacţii încheiate cu Energy Republic Trading s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – “pre-arranged trading”.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 618/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 3,933 milioane lei.

În ceea ce priveşte Land Power SRL, ANRE a constatat că, printr- o tranzacţie încheiată cu Energy Republic Trading, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 619/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic Land Power SRL fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 7,736 milioane lei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version