Membrii Asociației Oamenilor de Afaceri din România au participat, joi, la o nouă acțiune de conștientizare a Guvernului.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Reprezentanții Asociației mizează pe o serie de măsuri de redresare a economiei, fiind nemulțumiți de faptul că “tot timpul se iau măsuri sociale, fără a se lua măsuri pentru stimularea investițiilor”.

Florin Pogonaru, președintele AOAR, a precizat că “am trecut de momentul critic în care Guvernul a retras o serie de măsuri pe care noi nu le-am considerat potrivite. Acum trecem la partea grea. Trebuie să spunem ce vrem și ce ar trebui”.

Printre măsurile propuse de afaceriștii români se regăsesc idei precum informatizarea administrației fiscale, implementarea sistemului electronic de facturare sau urgentarea implementării AMEP.

Cei de la AOAR au mai atras atenția asupra faptului că “noi nu cerem taxe mai mici sau scutiri. Cerem o așezare corectă a taxelor, stabilitate și predictibilitate”.

În legătură cu cele mai arzătoare subiecte, AOAR a precizat că:

  • Impozitul pe profit – “avem nevoie de o consolidare fiscală care să ne permită să avem condiții egale cu investitorii străini care consolidează la ei acasă. Consolidarea fiscală poate face ca România să devină hub regional pentru investitori. Vrem eliminarea întocmirii dosarelor prețurilor de transfer. Este un cost semnificativ și inutil atât pentru firmele românești, cât și pentru ANAF”
  • TVA – “nu vrem reducerea în continuare a cotei TVA. Consumul crește oricum. Avem nevoie de bani pentru investiții în educație și infrastructură, nu pentru a stimula și mai mult consumul din import. Avem nevoie de eliminarea fraudei de TVA, iar aceasta se poate face doar prin informatizare, modernizare și training pentru lucrătorii din ANAF”
  • Impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – “Impozitul pe venit în cotă unică de 16% este unul competitiv, stabil. Este un factor de competitivitate pentru România. Lăsați-l așa! Reintroduceți plafonarea bazei de calcul a CAS și CASS pentru toate tipurile de venit, pe suma acestora (nu pe fiecare venit în parte). Pentru ca acest lucru să fie posibil, duceți la capăt propunerea din Program referitoare la mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat și ajustarea corespunzătoare a salariului brut și globalizarea veniturilor, dar doar acolo unde acest lucru este necesar. Păstrați și întăriți sistemul de plată a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Eliminați excepțiile. Excepțiile sunt privilegii ale unor cetățeni pentru care trebuie să plătească ceilalți cetățeni! Acest lucru duce inclusiv la dezbinare, ori noi avem nevoie să întărim coeziunea acestei nații! Sarcina fiscală totală trebuie așezată în funcție de CÂT și nu de CUM câștigăm. Obligațiile fiscale trebuie să fie aceleași pentru toți rezidenții în România, indiferent de modul în care acestea sunt obținute. Numai așa sarcina fiscală poate fi rezonabilă pentru toți”.
  • Credit fiscal pentru creșe/ grădinițe – “trebuie să ne ocupăm de viitor încă de astăzi. Lumea se schimbă cu repeziciune iar șansele de adaptare la schimbare și de succes sunt direct proporționale cu nivelul de educație. Investiția în educație este cu atât mai eficientă cu cât este făcută mai devreme. Sunt studii care arată cât de importantă este educația timpurie, în primii 5 ani de viață ai copilului. În programul de Guvernare aveți prevăzut a fi realizate 2.500 de creșe. Haideți să facem o parte dintre ele împreună, în parteneriat public privat, acolo unde este cea mai mare nevoie de ele! Nu trebuie să reinventăm roata, avem soluția în Codul fiscal încă din 2004, trebuie doar să o extindem: creditul fiscal.
    Facem creșe la poarta fabricii, a clădirilor de birouri, angajatorul plătește și își scade sumele plătite din impozitele datorate, în limita ce trebuie calculată. O asemenea măsură ar fi nu numai o investiție în viitor, prin educație, dar și în prezent. Ar asigura familiilor tinere, educate, ce își doresc o carieră profesională confortul de a da naștere la copii fără teamă că nu va avea cine să aibă grijă de ei. Creșterea natalității nu poate fi asigurată doar prin stimulente materiale, trebuie asigurat confort și încredere familiilor tinere pentru a nu amâna decizia”.
author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version