La 1 noiembrie au intrat în vigoare primele măsuri fiscale din recenta Lege 296 pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea: angajaţii din IT, construcţii şi agricultură încep să achite contribuţia la sănătate, iar anumite posturi din aparatul bugetar dispar – posturile vacante și unele de șef de birou.

Intrate în vigoare tot de la 1 noiembrie, vor fi aplicate din 11 noiembrie plafoanele la plăţile cash. Concret, se vor putea face plăţi sau încasări între o persoană fizică şi una juridică de cel mult 5.000 lei pe zi. Plata către furnizorii de bunuri şi servicii se limitează la 2000 de lei pe zi şi 1000 pentru persoanele juridice. Iar plăţile pentru facturi mai mari de 1000 de lei sau 2000 de lei în magazinele cash and carry nu se pot fragmenta. La sfârşitul zilei, sumele în numerar aflate în casierii nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei. În caz contrar, firmele vor plăti amenzi de 25 la sută din suma care depăşeşte această limită.

Măsura este menită să reducă evaziunea fiscală, iar premierul Marcel Ciolacu susține că altă soluție nu avea.

„Cum vreţi să combat eu evaziunea? (…) E o restricţie în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.? Aoleu, ce mă fac? (…) Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie? (…) Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşa? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000 lei? Pe lucruri mici”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Despre faptul că unii români vor fi tentaţi să cheltuie într-o ţară vecină banii pe care-i deţin, cum ar fi Bulgaria, unde nu există aceleaşi restricţii la plăţile cash, el a răspuns:

„În momentul acesta, 70%, dacă nu ai provenienţa banilor, o ia statul. Până acum nu exista acest lucru. Până acum, dacă te prindea cu o sumă de peste 10.000 la vamă, lua 10% din ei, restul îţi dădea banii înapoi. În acest moment, te prind cu mai mult, îţi şi iau 10% şi îţi mai iau şi 70% dacă nu ai să-mi justifici, da? Asta este combatere de evaziune”.

Ciolacu susține că nu vor fi probleme cu plata în bani cash nici la cumpărăturile făcute la piaţă, acuzând o falsă propagandă în acest sens:

„Merg la fiecare tarabă şi cumpăr de 5.000 (de lei – n.r.). Dacă nu-mi ajunge, îmi iau soţia cu mine, mai cumpără şi ea de 5.000, mai vine şi fiul, mai cumpără şi el. Cine interzice cash-ul? Cine intră în casă la om să-l întrebe ce cash are? Treaba lui! Treaba fiecăruia! (…) Au oamenii suficiente probleme. Cât să-i mintă pe Facebook şi pe Tik Tok cu inteligenţă artificială şi cu… Pentru ce? E normal că-i doare. E normal că nu mai ai cum să-ţi cheltui şpaga. E normal că nu mai ai cum să cheltui banii din evaziune. Ei înţeleg, doare. O s-o duc până la capăt. Oamenii vor vedea că nu sunt afectaţi şi nu or să fie probleme. Li se va întoarce în cap toată această propagandă pe care o fac în acest moment. E o minciună grosolană. Domnilor de la AUR o să li se întoarcă ca un bumerang în cap. (…) Oamenii se vor duce în comuna lor, în oraşul lor, la cumpărături şi vor vedea că n-au nicio problemă”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version