Deși Banca Mondială a revizuit în creștere ascensiunea economiei României din acest an, reprezentanții Fondului Monetar Internațional trag un semnal de alarmă.

Aceștia susțin că “economia României stă pe un butoi cu pulbere” pentru că dinamismul ei nu mai este cel corespunzător.

Anul trecut, conform FMI, România a avut o creștere economică record grație nivelului scăzut al șomajului și îmbunătățirii înregistrate în sectorul financiar.

Anul acesta, situația s-a schimbat radical. Investițiile sunt în întârziere, reformele structurale încetinesc, iar absorbția de fonduri europene este din ce în ce mai scăzută.

FMI mai atrage atenția asupra faptului că “investițiile în sectorul public, ca procent din PIB, au scăzut semnificativ, iar deficitul guvernamental și cel de cont curent s-au adâncit”.

Specialiștii FMI susțin că anul acesta mai supraviețuim la nivel înalt, ca și creștere economică, grație stimulării consumului privat.

Dar, acest aspect implică o creștere semnificativă a inflației și adâncirea deficitului de cont curent, iar aceste acțiuni ne vor aduce în situația de a reduce creștere economică în anii următori.

Recomandarea FMI pentru România este “implementarea unei discipline fiscale mai precaută. Aveți nevoie de reechilibrarea economiei și reducerea poverii asupra politicii monetare. Încurajăm reformele fiscale, dar e clar că România nu mai are spațiu pentru reducere de taxe și creșteri de salarii sau pensii. Nu în ultimul rând, este nevoie de o îmbunătățire a eficienței colectării taxelor”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version