Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică programele “Casa Verde” și “Casa Verde Plus”, prin care atât persoanele fizice – 10.000, care vor primi câte 6.000 de lei -, cât și autoritățile publice și persoanele juridice pot accesa suport financiar acordat de Guvern pentru a-și schimba sistemul de încălzire pe panouri solare.

panouri-solare1-550x414

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a declarat duminică, la Digi 24, că programul Casa Verde Plus completează și cu subvenții pentru materiale de construcție ecologică, pentru sisteme de izolație a casei cu materiale ecologice.

“Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire, și 45 milioane lei pentru partea de materiale de construcție ecologică”, a precizat ministrul.

Pașca-Palmer a adăugat că pentru persoanele fizice, banii alocați prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane.

“O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea fi finanțate 100%. Asociațiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program, pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm și la aceasta”, a spus ministrul Mediului.

Primul venit, primul servit

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanțate prin “Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Românii care doresc să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul “primul venit, primul servit”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version