Guvernul a aprobat în ședința de miercuri 3 Memorandum-uri de Înțelegere cu BEI, BERD și BM, prin care acestea vor continua să acorde României asistență tehnică pentru modernizarea administrației publice, sprijinirea reformelor structurale și pregătirea și implementarea proiectelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI), în scopul creșterii ratei de absorbție în perioada de programare actuală, 2014 – 2020 și pregătirea perioadei următoare de programare.

guvern 2

Memorandum-urile anterioare și-au încetat valabilitatea la 31 decembrie 2015.

Proiectele finanțate prin FESI din exercițiul financiar european 2014 – 2020 sunt Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM).

”Guvernul își propune să crească rata și calitatea absorbției FESI și să pregătească perioada următoare de programare printr-o mai bună gestionare, eficientizare și executare a investițiilor, solicitând în acest sens asistență din partea BEI, în calitate de instituție de finanțare a UE, pentru a-și consolida capacitatea de formulare a politicilor și strategiilor, de planificare sectorială și de planificare, elaborare și implementare a proiectelor”, precizează Executivul.

Astfel, Memorandumul de Înțelegere cu BEI, aprobat miercuri de Guvern, este valabil până la 31 decembrie 2023 și stabilește acordarea de asistență tehnică țării noastre pentru două arii de intervenție. Dacă pe parcursul implementării partea română identifică și alte arii sau domenii unde BEI ar putea furniza expertiză, acest lucru se va putea face fără modificarea Memorandumului dacă BEI dispune de resursele necesare.

Guvernul a identificat 3 domenii în care considera a fi necesar un sprijin suplimentar de la BERD pentru intensificarea implementării de proiecte. În măsura în care sunt identificate domenii suplimentare de sprijin în implementarea de proiecte, acestea pot fi convenite prin schimb de scrisori între BERD și Ministerul Fondurilor Europene. Valabilitatea Acordului de asistență tehnică dintre Guvern și BERD este până la încheierea perioadei de plăți pentru FESI din cadrul perioadei de programare 2014 — 2020, prevăzută în prezent a fi data de 31 decembrie 2023.

Banca Mondială va oferi României asistență pe două arii de intervenție — modernizarea administrației publice și realizarea reformelor structurale. În cazul identificării unor arii de intervenție noi, Guvernul se poate adresa BM cu o solicitare de servicii în orice sector sau domeniu relevant nou. De asemenea, România poate primi asistență tehnică din partea BM în baza acestui Memorandum până la 31 decembrie 2023.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version