Guverntorul BNR, Mugur Isărescu, a informat, marți, că Banca Națională a majorat la 13,9% prognoza de inflație până la finele lui 2022, după estimarea de 12,5% făcută în luna mai (şi de 6,7% pentru 2023).

Numai că INS a comunicat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie, de la 14,5% în luna aprilie, potrivit datelor publicate luna trecută.

Conform Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei IPC se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă, sub ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie şi a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată, dar şi ca urmare a unor efecte de bază, după corecţiile puternic ascendente ale preţului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin ale consumatorilor casnici.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la o întrerupere temporară a tendinţei dezinflaţioniste în trimestrul II din 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version