Stimulentul de risc va fi acordat unui număr de 75.000 de cadre medicale, a anunțat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Este vorba despre bonusul lunar de 500 de euro pe care preşedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, să fie acordat din fonduri europene medicilor care se ocupă de pacienţi infectaţi cu Covid-19.

Proiectul a fost inclus într-o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Fondurilor Europene, care va fi adoptată luni seară.

UPDATE ora 17.40: Ministrul Boloș a declarat, la începutul ședinței Executivului: „OUG cuprinde un pachet de măsuri ce urmează a fi finanțat din fonduri europene. O primă categorie vizează echipamentele medicale și de protecție medicală. (…) Achiziționarea se face de către unitățile sanitare, urmând ca decontarea din fonduri europene să se facă ulterior. (…) UE va deconta sută la sută echipamentele medicale”.

El a vorbit și despre bonusul acordat cadrelor medicale: „Acest stimulent de risc pentru personalul medical se referă nu doar la medici, ci la întreg personalul care deserveşte în aceste momente pe cei care se află în tratament la spitale, vorbim atât de asistenţii medicali, persoanalul de pe ambulanțe, cel paramedical, care nu plătesc contribuții sociale, ci doar 10% impozit pe venit”.

„Avem și un nr. de 170.000 de pachete de igineă sanitară pentru cei aflați în carantină, plus pentru copii și a vârstnicilor aflați în protecția statului”. 

Marcel Boloş a precizat anterior, la Digi 24, că valoarea bonusurilor este evaluată este de 120 de milioane de euro, bani ce vor fi asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman.

„Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical. Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a asigurat Boloş.

Ministrul a mai spus că alte sume sunt alocate asistenţilor sociali care se deplasează la domiciliul persoanelor vulnerabile.

„Avem o sumă de 30 de milioane de euro pentru 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care au rămas să asigure sprijin de asistenţă socială la domiciliu pentru 100.000 de persoane vârstnice şi în acelaşi timp, tot pe linia acestor servicii sociale, intenţionăm să înfiinţăm un call center, un TelVerde social, unde persoanele vârstnice ar urma să sune şi să solicite sprijinul de care au nevoie, pentru ca să fim mult mai organizaţi în munca aceasta”, a menţionat ministrul Fondurilor Europene. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version