Guvernul a amânat cu 6 luni obligativitatea utilizării de către comercianţi a caselor de marcat cu jurnal electronic, prevăzută în Legea nr. 267/2015.

casa de marcat, taxe, Activa-Royal

Decizia a fost luată la mijlocul acestei luni, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2015, pentru a nu se crea disfuncţionalităţi în activitatea agenţilor economici.

Este a doua amânare, prima fiind operată în vară. Iniţial, termenele de tranziţie au fost 1 aprilie 2016 pentru contribuabilii mari, 1 iulie 2016 pentru contribuabilii mijlocii şi 1 noiembrie 2016 pentru contribuabilii mici, cu interzicerea comercializării caselor de marcat cu rolă jurnal de la 1 ianuarie 2016.

Acum, după ultimele modificări, marii contribuabili vor fi obligaţi să utilizeze noile aparate de la 1 aprilie 2017, contribuabilii mijlocii – de la 1 iulie 2017 iar contribuabilii mici – de la 1 noiembrie 2017.

Conectare la ANAF

Noile case de marcat vor trebui, totodată, conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, pentru transmiterea datelor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, la nivelul ANAF se va întocmi în formă electronică un registru naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţe şi în sectoarele municipiului Bucureşti. Supravegherea şi monitorizarea noilor case de marcat se va realiza de către Fisc însă firmele vor fi obligate să asigure conectarea la distanţă pentru a transmite datele fiscale.

Termenul-limită până la care trebuie aprobată procedura de conectare este 1 februarie 2018.

De asemenea, a fost modificat şi conţinutul bonului fiscal, pe care va fi introdus ca element obligatoriu codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia. Astfel, va fi realizată corelarea cu legislaţia privind Codul fiscal, respectiv prevederile pentru deducerea TVA care poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate, motivează MFP.

În plus, bonul fiscal va conţine unitatea de masură.

Amenzi de 9.000 de lei

Firmele care nu vor respecta termenele de schimbare a caselor de marcat riscă o amendă de 9.000 de lei, prevăzută, în prezent, de OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

În plus, li se suspendă activitatea până când se  conformează obligaţiei şi plătesc amenda.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version