Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) va deschide în zona balcanică o reprezentanţă, dublată de o expoziţie permanentă cu produse realizate în România, după un model testat cu succes pe alte pieţe cu potenţial pentru România.

ccib

Acest birou de reprezentare va asigura firmelor româneşti întreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunităţile de afaceri oferite de ţările din Balcani, precum şi consultanţă şi asistenţă companiilor din regiune care intenţionează să opereze în România.

Precizările au fost făcute de Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, la întâlnirea cu noul ambasador al Bosniei şi Herţegovinei în România, Mile Vasic, care a anunțat, la rândul său, organizarea în ţara noastră în a doua parte a acestui an sau în prima parte a anului viitor a unei expoziţii cu produse bosniace.

În opinia lui Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile oportunităţilor de afaceri” dedicată Bosniei şi Herţegovinei, dar şi a unei „Săptămâni a produselor bosniace la Bucureşti”, precum și dezvoltarea colaborării la nivel cameral prin semnarea unor acorduri de colaborare cu CCI Banja Luka şi cu CCI Sarajevo și participarea companiilor din Bosnia şi Herţegovina, sub pavilion naţional, la târgurile şi expoziţiile marca ROMEXPO prin intermediul CCIB, ”pot reprezenta paşi concreţi şi eficienţi în direcţia dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale româno-bosniace”.

Schimburi economice reduse în 2015

Schimburile comerciale dintre România şi Bosnia-Herţegovina au avut o tendinţă de creștere după 2010, cu excepţia anului 2015, când s-au înscris în tendinţa generală de comprimare a comerţului cu statele nemembre UE, majorarea comerţului exterior românesc anul trecut  datorându-se exclusiv evoluţiei comerţului intracomunitar.

În 2015, exportul în Bosnia şi Herţegovina a înregistrat 95,2 milioane USD, cu 28,1% sub nivelul anului anterior, iar importul din această ţară 55,7 mil.USD cu 12,3% mai puţin ca în 2014.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version