Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat miercuri că datele pe care le deține în privinţa majorării tarifelor RCA “nu par să confirme panica” generată de transportatori.

consiliul-concurentei-chiritoiu-4-443x550

El a arătat că este “foarte reticent” să ia decizii sub presiune, “că trebuie musai, de azi pe mâine, să schimbăm legea”

“Vin transportatorii și spun: a crescut prețul la RCA cu 300%, trebuie să faceți ceva mâine. Cât se poate, încercăm să rezistăm la presiunea aceasta de a decide lucrurile de azi pe mâine, fără a avea date. Poate este și vina noastră că nu avem destule date. Oricum, nu poți instantaneu, în timp real, să știi ce se întâmplă în sute de mii de contracte”, a adăugat el.

“Trebuie să avem răbdare”

Şeful autorităţii de concurenţă este de părere că “trebuie să avem răbdare să strângem date, să luăm decizii în cunoștință de cauză”.

“Datele pe care le avem noi, câte am primit – și de la reglementator (Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, n.r.), și cât am mai strâns noi din piață, nu par să confirme panica aceasta. Vedem că sunt companii care își cresc la unele produse prețurile, dar am găsit și, spre surpriza noastră, scăderi de prețuri la unele produse. Imaginea pare să fie a unei piețe care cumva funcționează. Da, avem undeva niște creșteri de prețuri, dar sunt și companii care pe unele produse își reduc prețurile”, a insistat el.

“Avem o creștere a prețurilor an de an, ceea ce este îngrijorător”

Chirițoiu a admis că, pe ansamblu, “avem o creștere a prețurilor an de an, ceea ce este îngrijorător”, însă din datele raportate de asigurători pe segmentul RCA, “se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează” iar el nu înțelege interesul industrie pentru acest segment care produce pierderi.

“De unde apar creșterile (de tarife, n.r)? În parte pot fi explicate de faptul că, per ansamblu, industria pare să meargă în pierdere, ceea ce este cumva surprinzător. Poate îmi explică colegii de la UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, n.r) de ce vedem, aparent, pe datele raportate, că se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează pe RCA. De ce niște agenți economici raționali sunt implicați în industrie (pe segmentul RCA, n.r), dacă merge atât de prost? Numai Ungaria este cumva comparabilă cu noi. Am văzut că țări din estul Europei produsul este în echilibru, ba chiar profitabil. De ce în România are pierderi atât de mari?”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

“Totuşi, nu am văzut creșteri de 300% pe scară largă”

În opinia sa, chiar cu aceste majorări de prețuri, “imaginea nu pare să fie atât de dramatică așa cum a fost prezentată”.

“Nu am văzut creșteri de 300% pe scară largă. România evident, nu este Germania, nu este Anglia. Este o țară în care avem foarte multe de făcut. Dar, să ne luăm timp să judecăm lucrurile, să strângem date și să luăm decizii în cunoștință de cauză, fără să ne lăsăm impresionați de interesele punctuale ale lui X sau Y. Evident, orice om rațional vrea să plătească cât mai puțin. Dacă pot să fac o criză și să spun: nu vreau să mă coste RCA-ul nimic sau statul să îmi dea lemn pe gratis, da, evident că este un interes aici pe care pot să îl înțeleg, dar nu un interes public unde eu, ca autoritate a statului trebuie să cedez”, a adăugat Chirițoiu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version