Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, întrebat despre rectificarea bugetară, că va discuta și vineri cu cei responsabili, iar „săptămâna viitoare începem să luăm decizii”.

„Am avut până acum două sau trei întâlniri. Este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile. Lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru al Finanţelor şi cu preşedintele Senatului şi în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii. Nu se va mări niciun impozit. Nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu, şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR, dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii, mai ales că avem un jalon de îndeplinit asumat în PNRR”, a spus Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Germania.

El a menţionat că există excepţii la trei categorii: IT – o scutire pe profit, construcţii şi agricultură – unde sunt excepţii şi pe CASS, şi pe impozitele pe profit.

Întrebat ce părere are despre faptul că ministrul de Finanţe şi-a exprimat îngrijorarea că România ar putea depăşi deficitul asumat dacă nu sunt luate măsuri, Ciolacu a răspuns: “Mă bucură atitudinea domnului ministru, este una responsabilă. (…) Vom lua toate măsurile care se impun pentru a ne încadra în deficitul de 4,4, atât ESA, cât şi cash flow asumat de către statul român”.

În ce priveşte plafonul pentru preţurile la energie, premierul a sous: „Parlamentul a venit cu un amendament şi l-a modificat, pentru a-l face mult mai realist la piaţa de acum. Emoţia de anul trecut a început să treacă şi, după cum am văzut, România a produs mai multă energie decât a consumat”.

Ciolacu a mai arătat că nu ar fi oportun să fie scoase excepţiile în privinţa TVA la alimente şi la medicamente:

„Avem TVA de 5%, avem TVA de 9%, este exclus să avem TVA de 0%, pentru că nu ne acceptă Comisia Europeană. Sunt anumite excepţii la TVA, de exemplu la medicamente. Nu cred că este oportun în acest moment să scoatem această excepţie la alimente şi la medicamente. Am văzut excepţii de TVA, de exemplu, la plimbatul cu barca. Iertaţi-mă, ori venim în nişte zone foarte clare, cum sunt medicamentele, cum sunt alimentele, ori facem nişte excepţii de dragul excepţiilor. Sau au fost nişte decizii luate pentru că avea cineva ceva în cap cu bărcile de agrement. Trebuie să devenim, totuşi, un stat normal şi responsabil, iar excepţiile trebuie tot timpul să fie pe o perioadă determinată de timp. Nu poţi să modifici Codul fiscal la infinit”, a conchis acesta.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version