Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

BEC: Nicușor Dan a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei cu 42,75% – rezultate parțiale (94,4%) / Gabriela Firea a obținut numai 38% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 11% / 

Breaking News:
 
A treia Ordonanță de Urgență pentru IMM Invest, anul acesta

Cîțu modifică din nou programul IMM Invest: Plafonul garanţiilor va creşte la 20 mld lei (proiect)

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, modifică din nou Programul IMM Invest, astfel încât plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate să crească de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde de lei, iar beneficiarii să nu mai fie obligaţi să păstreze personalul până la sfârşitul anului în curs.

Un proiect de Ordonanţă de urgență a fost publicat, în acest sens, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Eventualele propuneri de modificare sau completare pot fi transmise în termen de 10 zile.

Astfel, Guvernul Orban urmează să adopte ordonanța în ședința de săptămâna viitoare.

Programul IMM INVEST România a fost aprobat prin OUG 110/2017, care a fost modificată şi completată prin Legea nr. 209/2018. În contextul pandemiei COVID, Guvernul Orban a adus noi modificări actului normativ, prin OUG 29/2020 şi OUG 42/2020.

Alte modificări vizează implementarea unei perioade standard de subvenţionare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiţii egale pentru toţi beneficiarii ce accesează Programul, şi crearea posibilităţii microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Totodată, perioada până la care pot fi efectuate plăţile reprezentând grantul în cadrul Schemei de ajutor de stat a fost prelungită până la 31 octombrie 2021.

Bugetul Schemei de ajutor de stat aferent granturilor va fi majorat până la suma de 1,106 miliarde de lei (aproximativ 228,42 milioane de euro).

„Impactul financiar va fi pozitiv prin menţinerea în funcţiune a IMM-urilor existente implicit a numărului de angajaţi, situaţia actuală ducând spre o închidere masivă a IMM-urilor fără intervenţia statului printr-un ajutor consistent. La momentul acordării, garanţiile care vor fi emise în cadrul Programului nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină exclusiv majorarea datoriei publice”, precizează autorii proiectului.

Ministerul Finanțelor precizează că a obţinut acordul Comisiei Europene pentru aceste schimbări: „Urmare analizei notificării şi informaţiilor suplimentare furnizate de către Ministerul Finanţelor Publice, CE a emis decizia de autorizare C92020) 5555 final din 07.08.2020 a acestor modificări”.

La data de 3 august 2020, au fost acordate credite în valoare de 11,18 miliarde de lei unui număr de 13.220 beneficiari, implicând o garanţie a statului în valoare de 9,61 miliarde de lei.

Principalele avantaje aduse Întreprinderilor Mici şi Mijlocii sunt: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Download (DOCX, 26KB)

Download (DOC, 124KB)

285 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv