Premierul Florin Cîțu și-a exprimat nedumerirea, la finalul ședinței de miercuri a Guvernului, că salariile bugetarilor continuă să crească, deși „legislația în vigoare nu ar fi permis acest lucru”.

Cîțu a spus că execuția bugetară pe primele două luni și datele preliminare pe luna martie arată o creștere a cheltuielilor de personal.

„Am discutat puţin despre cheltuielile de personal, pentru execuţia bugetară pe primele două luni şi ceea ce avem preliminar pe luna martie arată o creştere a cheltuielilor de personal. I-am cerut ministrului Finanţelor să prezinte în şedinţa următoare o extrapolare pe baza execuţiei bugetare a cheltuielilor de personal până la finalul anului pentru toţi ordonatorii de credit, pentru că avem o limită de 110 miliarde de lei în buget, pe care nu o vom depăşi. Mie îmi arată că, până acum, execuţia arată o creştere mai mare decât estimam a cheltuielor bugetare, a cheltuielilor de personal, şi vreau să ştiu de unde vine această cheltuială de personal mai mare, pentru că ştiţi foarte bine că legislaţia în vigoare nu ar fi permis acest lucru”, a declarat premierul.

„Am cerut ministerelor avizatoare să vină cu punctul de vedere pe memorandumul Ministerului Muncii privind legea salarizării. Trebuie să venim cât mai repede cu o lege a salarizării. Vom vedea cu ce formă va veni ministerul, dar nu cred că în această formă vom mai vedea sporuri. Dacă vor exista vor fi pentru o foarte, foarte mică categorie, cazuri foarte speciale. Dar astăzi am spus ministerelor să vină cu avize pentru ca săptămâna viitoare să aprobăm acest memorandum”, a adăugat el.

Întrebat dacă bugetarii s-ar putea aștepta și la concedieri, el a negat: „Nu, nu înseamnă acest lucru. Aș vrea să înţeleg cum s-a întâmplat, atâta tot! Noi trebuie să ne încadrăm într-o cheltuială bugetară de 110 miliarde de lei anul acesta. Vreau să văd cum s-a întâmplat, dacă a fost în urma unor acte normative care au permis niște cheltuieli temporare, nu știu, am plătit în plus pentru centre de vaccinare sau într-un spital au apărut cheltuieli suplimentare etc. Vreau să știu exact s-a întâmplat, după aceea vom lua o decizie”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version