Comisia de buget-finanțe a Senatului a modificat, marți, Ordonanţa 23/2017 aprobată de Guvernul Tudose pentru plata defalcată a TVA, astfel că numai companiile care semnează contracte cu statul vor fi obligate de la 1 ianuarie 2018 să se supună actului normativ ce urmează a fi aprobat prin lege, în plenul Parlamentului.

Restul companiilor vor aplica opțional această măsură, până în 2019.

Cele două amendamente au fost introduse în ședința comisiei chiar ce către senatorii PSD.

Astfel, doar societăţile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA şi care au relaţii contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii – care nu au relaţii contractuale cu statul – fiind lăsate să aplice opţional măsura.

Însă pe traseul de avizare, proiectul de lege adoptat în Comisia de Buget-Finanţe urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis pentru votul final la Camera Deputaţilor – for decizional.

Votul senatorilor a fost dat după o dezbatere mai amplă, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, consultanţilor fiscali şi ai băncilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge măsura plăţii defalcate a TVA.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version