Mişcările de stradă şi demisia Guvernului Ponta au făcut ca moneda naţională să piardă teren serios în ultima săptămână, în raport cu celelalte monede de pe piaţa intervalutară.

bani, lei 1-Jean-Mihai PALSU

Leul românesc a început săptămâna prost, fiind la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape şase luni. Astfel, leul a pierdut încă aproape o jumătate de ban faţă de moneda euro, aproape patru bani faţă de dolar, aproape un ban faţă de francul elveţian şi aproape patru bani faţă de lira sterlină.

Luni, cele mai importante monede erau cotate astfel: un euro = 4,4580 lei; un dolar american = 4,1329 lei; un franc = 4,1211 lei; o lira sterlina = 6,2419 lei.

De remarcat că moneda euro a câştigat aproape patru bani faţă de media lunii august, iar dolarul american jonglează fără probleme peste bariera de patru lei.

Iar specialiştii susţin că această criză economică este departe de a se încheia. Reprezentanţii BNR susţin că situaţia macroeconomică este încă stabilă, iar poziţia economică a ţării este încă bună, dar trebuie numit un nou Guvern cât mai rapid pentru a elimina incertitudinea, mai ales că viitorul apropiat depinde foarte mult şi despre primele decizii pe care noul premier le va lua.

Situaţia este şi mai dramatică dacă ne gândim că această criză a monedei naţionale ne afectează pe toţi, chit că vorbim de plată de facturi a căror calcul se face raportat la moneda euro sau plata unor credite făcute în monede străine.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version