Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat, luni, 13 solicitări venite din partea fermierilor. De asemenea, într-o întâlnire separată, reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine au transmis la finalul discuțiilor că sunt mulțumiți de discuții.

Printre cele 13 solicitări din sectorul vegetal se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine sunt mulțumiți și de bugetul alocat sectorului de ovine și de măsurile de sprijin care vizează acest segment „ținând să menționeze că partea de colectare a lânii, una dintre problemele importante cu care se confruntă această categorie de fermieri a fost deja deblocată. Reamintim că la Făgețelu din județul Olt urmează a fi inaugurată o fabrică de prelucrare a lânii, printr-o schemă de ajutor de stat destinată investițiilor din industria prelucrătoare”, conform unui comunicat al MADR. 

Sectorul ovin şi caprin va beneficia, în anul 2024, de 80 de milioane de euro prin sprijinul cuplat, iar prin ajutorul naţional tranzitoriu (ANT), vor fi disponibile în acest an 40 de milioane de euro, a declarat ministrul Barbu.

În timpul discuțiilor ministrului cu asociațiile, protestatari independenți din toată țara s-au adunat în fața sediului MADR, reclamând că ei  nu au crescut preţurile produselor de ani de zile, în ciuda scumpirilor de la raft din magazine, iar acest lucru a dus la scăderea profiturilor. Ei au cerut măsuri care să îi protejeze atât pe producători, cât şi pe consumatori.

A 6-a zi de protest: Fermierii și transportatorii blochează drumuri naționale, intrări în Capitală și alte mari orașe: „Să vă fie frică, când poporul se ridică!”
După ce i-a acuzat pe protestatari că îl amenință, Ciolacu o întoarce „ca la Ploiești”: „Negociem în continuare cu bună-credinţă”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version