Prima rectificare bugetară ce va fi operată în acest an va fi una pozitivă, deoarece “avem venituri în plus de 6 miliarde de lei”, a declarat joi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Viorica Dăncilă.

“Avem o rectificare bugetară pozitivă, avem venituri în plus la bugetul general consolidat per sold de aproape şase miliarde de lei. La ora 19,00 voi prezenta detaliile rectificării bugetare. Ordonanţa de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august”, a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern.

Ședința a început cu o întârziere de aproape o oră, după ce copreședinții alianței PSD-ALDE la guvernare, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea au venit joi de la sediul Guvernului, unde au discutat timp de două ore cu Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, pusă pe hârtie de consilierul premierului, Darius Vâlcov – condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță. 

Dăncilă a asigurat că deficitul bugetar va fi în limita de 3% din PIB:

“Am văzut cum, imediat după publicarea execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului, mulţi s-au grăbit să facă scenarii îngrijorătoare cu privire la deficitul bugetar. Aş vrea să îi liniştesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul şi viitorul României. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu tratatul Uniunii Europene. Execuţia bugetară pe primele şase luni arată trei factori determinanţi pentru guvernarea noastră. Acordăm atenţia cuvenită investiţiilor, suntem preocupaţi de absorbţia fondurilor europene, ne onorăm angajamentele privind majorarea veniturilor populaţiei. Investiţiile publice pe primele şase luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde de lei, comparativ cu 6 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului 2017. Vorbim, aşadar, despre o creştere foarte importantă, cu aproximativ 50%”.

Premierul a adăugat că investiţiile străine directe “au crescut, de asemenea, în primul semestru al acestui an la 2,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,93 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Totodată, “în primele şase luni ale anului, au intrat în economie 6,9 miliarde lei din fonduri europene, mă refer la plăţi efectuate, sumă cu aproape 22,8% mai mare decât cele încasate în anul 2017, în aceeaşi perioadă. Aceste cifre confirmă faptul că măsurile luate în mandatul actualei guvernări au fost bune pentru economie, iar Guvernul va continua să susţină această pârghie de încurajare a creşterii economice”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version