Premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat luni, în cadrul „Orei Premierului” din plenul Camerei Deputaţilor, unde este dezbătută OUG 114, pe cei care cer abrogarea acestui act normativ, că nu reprezintă interesele românilor.

„Cei care clamează abrogarea acestei ordonanţe de urgenţă ce interese reprezintă? Ale românilor? Sigur nu, pentru că abrogarea ar însemna anularea tututor acestor creşteri de venituri şi facilităţi. Totul este perfectibil şi am dat dovadă de fiecare dată că sunt deschisă dialogului, însă aş vrea să fiţi sinceri cu cetăţenii atunci când cereţi anularea OUG 114”, a spus Dăncilă.

totuși, ea a anunțat că “în zilele imediat următoare voi avea discuţii cu reprezentanţii din domeniul energiei, cât şi din cel al comunicaţiilor, astfel încât să prezentăm cele mai bune soluţii”.

“Analizăm şi efectele taxei pe active financiare. MFP a purtat discuţii atât cu BNR, cât şi cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi au fost identificate soluţii benefice pentru toate părţile implicate. OUG 114 a reglementat şi angajamentele noastre de majorare a pensiilor şi salariilor. Guvernul a majorat pensiile în avans şi va continua să o facă”, a mai spus premierul.

Dăncilă a declarat că OUG 114, contestată de Opoziţie, aduce de fapt protecţie pentru consumatorii casnici în sectorul energetic după modelul Italia şi Franţa.

“A doua componentă a OUG 114 o reprezintă măsurile care au ca scop îmbunătăţirea strategică în comunicaţii şi energie. În sectorul energetic vor fi protejaţi consumatorii casnici prin mecanismul nou şi anume serviciul universal pentru consumatorii casnici. Un astfel de mecanism funcţionează în Italia şi Franţa. Se discută acum introducerea lui şi în UK. Şi în domeniul comunicaţiilor există exemple din alte state. Franţa îşli prezintă zilele acestea taxarea giganţilor fiscali”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micşorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version