Executivul Tudose vine cu un nou Program de guvernare, care prevede, printre altele, instituirea unei taxe de solidaritate, înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri în două sau trei trepte, începând de anul viitor, și amânarea pentru 2019 a reducerea TVA la 18%.

foto Jean Mihai Pâlșu

Contribuția de solidaritate va fi introdusă începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare.

totodată, se va institui o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației.

Noile prevederi vor avea ca efect scăderea in­vesti­ţiilor făcute de mediul privat, este de părere eco­nomistul Florin Cîţu, senator PNL.

„Noile măsuri sunt rezultatul întâlnirii de duminică a celor trei membri ai CA al BNR (Georgescu, Gherghina şi Liviu Voinea – n.red.), Vâlcov şi ceilalţi membri ai PSD care erau la în biroul lui Dragnea. Aceste idei vin dinspre Florin Georgescu, care le susţinea prin 1990. Vor să introducă o taxă de solidaritate, adică să luăm de la cei care muncesc şi câştigă şi să dăm votanţilor PSD. Acelora cărora le creştem şi salariul minim în funcţie de studii“, a declarat Cîţu, la Parlament.

Florin Cîțu
Cîțu: Se introduce impozit pe cifra de afaceri. Așa se “elimină” impozitul pe profit 

Senatorul a postat în acest sens și o avertizare pe pagina sa de Facebook:

“Dragnea, Valcov si Georgescu ingroapa economia Romaniei

Primul comunist sadea si al doilea penal au pritrocit duminca la intalanirea din cabinetul lui Dragnea, cea mai mare ticalosie din economia romaneasca.

Atentie!!! Au trecut in programul de guvernare, companiile cu sediul in Romania vor plati impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018. Astfel se elimina impozitul pe profit!!!

Ca sa inteleaga toata lumea, vor sa ia banii de la cei care muncesc cinstit si onest ca sa dea salarii mari la bugetari.

Citat din program pagina 17 “Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare. “

In loc sa lasam companiile sa se dezvolte, Dragnea, Georgescu si Valcov le dau pur si simplu afara din tara obligandu-le sa-si mute sediile sociale in alta parte in UE.

Rusine tovarasi!!! Tocmai ati pus cruce capitalului romanesc.

Oamenii astia au mintit mai mult de jumatate de tara ca sa le dea bani votantilor PSD.

Trezeste-te Romania!!!”.

Ionuț Mișa
Mișa: Numai cei cu venituri excepționale vor plăti taxa

Noul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, a explicat însă că taxa de solidaritate va fi percepută numai celor cu venituri excepționale.

“Taxa de solidaritate se va adresa în special celor cu venituri excepționale. Încercăm să nu afectăm deloc clasa de mijloc. Astăzi analizăm plafonul de minim 10 salarii minime pe economie, ceea ce înseamnă, ca cifră, 14.500 lei. Este vorba de ce depășește 14.500 lei net. Vrem să ne asigurăm că acest plafon este considerat un venit excepțional ca nu cumva să impozităm o zonă care nu ne este astăzi… Nu am definit încă procentul”, a spus Mișa.

El a precizat că această taxă va fi introdusă, cel mai probabil, din 2018.

“Din analiza de astăzi, numărul persoanelor cu așa venituri este destul de mic. Se situează până în 10 procente din cei care dețin venituri”, a mai arătat ministrul desemnat al Finanțelor.

Impozitarea suplimentară a profiturilor

În Programul de Guvernare se vorbește și despre impozitarea profiturilor, iar autoritățile au în vedere, în sectorul energetic, impozitarea suplimentară, cu cel puțin 20%, a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România.

Totodată, “Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%”, se arată în Programul de guvernare.

“Vom extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120 mp), și pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018. Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcții, și ca urmare a propunerii noastre de reducere a TVA pentru vânzarea de locuințe”, se precizează în document.

Codul Economic

Toate legile care vizează domeniul economic vor fi incluse în Codul Economic al României care urmează să fie adoptat până cel târziu la 1 iulie 2018. Codul legislativ va conține Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic.

“Unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenirea. De aceea vom adopta Legea prevenirii până la 1 octombrie 2017. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit. Practic, scoatem cartonașul roșu acordat direct și îl înlocuim cu două cartonașe galbene”, se mai arată în noul Program de guvernare.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version