Dragoș Anastasiu, unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști din România, a fost capul de afiș al evenimentului “Invest în România”, eveniment organizat joi seara la Amara și la care au mai participat Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, Marian Neacșu, secretar general al Partidului Social Democrat, sau Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Cu această ocazie, Anastasiu a ținut să-i avertizeze pe politicieni și nu numai că lumea afacerilor de la noi este în colaps din cauza a numeroase probleme.

Cele mai importante par a fi lipsa forței de muncă adecvate și birocrația extrem de stufoasă.

“Noi nu prea mai avem cu cine să facem treabă. Nu mai sunt oameni în România. Gândiți-vă că peste patru milioane de români au plecat în străinătate. Cei rămași nu sunt pregătiți profesional, pentru că sistemul nostru de educație nu are mijloacele pentru a-i pregăti. Sistemul școlilor profesionale este distrus. În plus, există o problemă de mentalitate și sunt diferențe de gândire între generații. Pe de altă parte, și birocrația ne omoară. În 2018, când se pune tot mai mult accent pe munca de la distanță, noi încă facem pontaje. Este absurd. Trebuie să angajez oameni care să nu facă decât să stea și să noteze câte ore a stat la muncă X și câte ore a stat la muncă Y. Evident că nimeni nu face asta pe bune și că la final de lună trecem în linie câte 8 ore”, a fost mesajul transmis de Anastasiu.

Acesta a mai vorbit despre distrugerea încrederii între afaceriști și politicieni, dată de faptul că “noi facem legi după bunul plac, fără un studiu de impact și fără a ne asigura o predictibilitate”, dar și despre impactul dezastruos pe care îl are “creșterile absurde de salarii de la stat față de afacerile mici din privat. Totul ar trebui să fie în funcție de productivitate. Dacă cei de la stat nu produc, de ce să beneficieze de aceste creșteri salariale? Pentru că atunci și cei din privat vor solicita creșteri salariale, ca să țină pasul. Iar firmele mici, care nu au de unde să asigure aceste creșteri, ce fac? Dacă salariile nu sunt legate de productivitate ne vom prăbuși, și la stat și la privat”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version