Premierul Dacian Cioloş l-a numit, vineri, pe Dragoş Doroş, în funcţia de  preşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, în locul lui Gelu Diaconu, demis după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub acuzare de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu. Numirea a fost făcută “la propunerea Ministerului Finanțelor” – adică a ministrului Anca Dragu. Secretar de stat și în timpul Guvernului Ponta, Dragoș Doroș a fost în perioada 2012 – 2014 secundul ministrului liberal Daniel Chițoiu (pe vremea aceea în USL), refugiat acum în ALDE-le lui Tăriceanu.

sursa foto zf.ro
sursa foto zf.ro

Premierul Cioloș i-a încetat, totodată, exercitarea funcţiei de preşedinte interimar al ANAF lui Daniel Diaconescu, director general al Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale în cadrul ANAF.

Ministerului Finanțelor arată, într-un comunicat,  că “Dragoș Doroș are o vastă experiență în asistență și planificare fiscală, în domeniul legislației locale și internaționale”.

MFP îi aduce în continuare laude cu duiumul, fără a preciza niciun moment că Doroș a fost timp de doi ani (2012 – 2014), secretar de stat în Guvernul Ponta, adică secundul fostului ministru penal Daniel Chițoiu – acuzat de DNA de abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul ASF – Carpatica Asig.

chitoiu3-550x394
<strong>Un ministru de tristă amintire refugiat de la PNL la ALDE le lui Tăriceanu<strong>

Iată ce mai spune MFP despre Doroș: “A deținut până în prezent funcția de director în cadrul unei companii multinaționale. În 2012, acesta a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice după ce, în perioada 2008-2010, a condus Departamentul de Legislație și Impozitare Directă din aceeași instituție. A reprezentant România în Comisiile de specialitate din cadrul Uniunii Europene și la OECD. De asemenea, Dragoș Doroș a coordonat negocierile şi procesul de aplicare a Convenţiilor de evitare a dublei impuneri și activităţile specifice legate de procedurile amiabile prevăzute de convenţiile de evitare a dublei impuneri şi a Directivelor Europene”.

dragu 3
<strong>Un ministru îngenuncheat Sau poate mimează<strong>
Osanale de la ministrul Dragu

Anca Dragu, ministrul Finanțelor, precizează că numirea lui Dragoș Dragu șef la ANAF “are la bază criterii strict profesionale și aptitudini de coordonare a unei activități foarte ample”.

“ANAF este una dintre instituțiile cheie din Guvernul României, de aceea reforma începută cu Banca Mondială trebuie nu doar continuată, ci și accelerată. Instituția trebuie să fie una modernă, care lucrează pentru și în favoarea contribuabililor, care are ca prim rol asistența și încurajarea conformării voluntare și abia apoi colectarea de creanțe fiscale de la cei ce nu se conformează. Consider că strategia ANAF trebuie să aibă în vedere nu doar cifrele pe colectare, ci și o colectare care să pună accent pe respectarea drepturilor contribuabililor”, adaugă Anca Dragu.

Dragos-Doros-KPMG
<strong>Junele colector de taxe de la marii evazioniști<strong>
Doroș: Avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a formularului 088

Nou numit șef al ANAF, Doroș declară, în comunicatul MFP, că: „ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia”.

“ANAF este o instituție de o importanță crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerințelor și exigențelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizație modernă. Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile”, adaugă el.

Adus de Tăriceanu la Finanțe,  promovat de Ponta secund al penalului Chițoiu
ponta-si-chitoiu-550x296
<strong>Un guvern care a restructurat 3 ani ANAF<strong>

Dragoş Doroş (43 ani) a fost numit de Guvernul Tăriceanu în anul 2008 șef al Direcţiei Generale Legislaţie Impozite Directe din cadrul Ministerului Finanţelor.

În 2010, după plecarea PSD din Guvernul Boc, Doroș a trecut în mediul privat, lucrând ca partener la firma de avocatură  Nestor&Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen Tax Advisory Services.

În 2012 însă, odată cu venirea Guvernului Ponta la putere, Dragoş Doroş a revenit pe cai mari la Ministerul Finanţelor, fiind numit șef al Direcţiei Legislaţie Fiscală, cu rang de secretar de stat, ca secund al penalului ministru Daniel Chițoiu (care a fost scăpat deocamdată, de Camera Deputaților, de urmărirea penală în dosarul ASF Carpatica Asig, însă soția sa, Laura Chițoiu, fost director al direcției Avizări din cadrul ASF, este judecată în lotul Rușanu începând din aprilie 2014 și vom avea în curând o primă sentință pentru cei 12 inculpați).

Readus pe firmament de Cioloș

Doroș este readus acum în funcția de secretar de stat, după o scurtă sincopă, de Guvernul Cioloș, însă nu ca secund al ministrului Finanțelor Anca Dragu, ci ditamai șef al ANAF.

Culmea, chiar înainte de a fi propus drept noul şef al ANAF, Dragoş Doroş anunţa că “în 2-3 ani, ANAF va fi complet nou, va avea un ERP foarte modern, proceduri noi şi inspectori care fac totul după lege. Banca Mondială a terminat un program similar în Bulgaria şi Polonia, dar în România suntem încă la început”.

Tax director la KPMG

În 23 mai 2013, Doroş a îndeplinit și funcția de director al Departamentului de Asistenţă Fiscală în cadrul KPMG, în paralel cu cea de la MFP.

“Dragoş are o experienţă de peste 17 ani în domeniul fiscal și pe parcursul carierei sale a colaborat cu firme care activează pe piaţa consultanţei fiscale şi de audit, ocupând şi funcţia de Director al Departamentului de Legislaţie şi Impozitare Directă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Domeniile sale de experiență includ structurarea investiţiilor şi planificarea fiscală, asistenta fiscala in cazul operaţiunilor de reorganizare, asistenţă pe durata inspecțiilor fiscale, inclusiv asistenţa în cadrul procedurilor administrative ulterioare”, anunța KPMG, la numirea lui Doroș.

Funcția deținuă la KPMG în paralel cu cea de secretar de stat la Finanțe nu apare în CV-ul său:

Download (PDF, Unknown)

Escală la Transgaz

Dragoș Doroș a fost numit de Guvernul Ponta administrator la Transgaz, funcție deținută de la începutul anului 2013 până la 1 aprilie 2014.

La acea dată, instituția transmitea următorul comunicat: “Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a întocmit astăzi un raport în care sunt menţionate schimbări în componenţa Consiliului de Administraţie al societăţii. Astfel, potrivit raportului, Doroş Dragoş-Eugen, administrator al SNGN Romgaz, a demisionat din funcţie, astăzi, 1 aprilie”.

Transgaz anunţa, totodată, că “selecţia pentru un nou membru al Consiliului de Administraţie, pentru postul rămas vacant, va fi realizată conform prevederilor legale şi statutare”.

bostina-doru
<strong>Un maestru condamnat<strong>
Discipol al condamnatului Boștină

Pe lângă manageriatul de la Transgaz, companie implicată în tot felul de manevre necurate, Dragoş Doroş se poate rușina cu două nume cel puţin dubioase: Doru Boștină și Gruia Stoica.

Actualul șef al ANAF a fost Senior Tax Manager la Boştină şi Asociaţii, unde i-a fost discipol avocatului devenit celebru mai ales prin încercarea trucării unei licitații la CE Oltenia, pentru care a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare alături de afaceristul Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român.

În 2006, când firmele grupului Boştină şi Asociaţii au fuzionat, pentru “a-şi consolida poziţia din sectorul de consultanţă financiară şi management”, Doru Boştină anunţa, triumfător, că “un rol important în conducerea noii companii le vor reveni lui Dragoş Doroş – director la Boştină&Associates Financial Consulting – şi Tatiana Mihăescu – director la Boştină&Associates Management Consulting, ambii dovedind calităţi manageriale deosebite când lucram împreună”.

Probleme la integritate

Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, Dragoș Doroș nu a mai depus din anul 2012, de la numirea în funcția de secretar de stat,  vreo declarație de avere și de interese. Mai precis, în 2012 a depus în datele de 10 și 15 mai, apoi – pauză.

ciolos guvern 2
<strong>Cioloș promitea că stă cu integritatea la masă<strong>

Din punctul acesta de vedere, Doroș a încălcat legea iar premierul Dacian Cioloș, care se bătea cu pumnii-n piept pentru integritatea membrilor cabinetului săi, trebuie să dea o explicație în acest sens.

Amintim că în 22 noiembrie 2015, la începutul mandatului, premierul Cioloș le-a cerut miniștrilor să semneze o declarație de integritate,  semnată cu mare pompă.

“Cred că e important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională”, declara “tehnocratul” Cioloș.

Iată declarațiile de avere și de integritate ale lui Dragoș Doroș depuse în luna mai 2012: 

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Iată ce am scris SECUNDA despre mafia de la vârful  ANAF

11-feb-2016-Diaconu-demis

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version