Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, vot în Camera Deputaților / JUSTIȚIE: Chesnoiu a demisionat, DNA îl acuză de abuz în serviciu / 

Breaking News:

Drulă: România împrumută la o dobândă de 9,3%, mai mare decât a Rusiei (8,8%)

Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, a acuzat miercuri că România a contractat cel mai recent împrumut la o dobândă de 9,3%, care ar fi mai mare chiar decât rata la care s-a împrumutat Rusia.


„Ne-am împrumutat – ultimul împrumut al României – la 9,3%, care este mai mult decât rata la care se împrumută Rusia. 8,8% a fost Rusia zilele astea. România – 9,3%. Asta e încrederea pe care o prezintă economia României. Inflaţia e cea mai mare. Multe ţări au probleme economice în perioada asta, dar în România (inflaţia, n.r.) e cea mai mare. La noi dobânzile sunt cele mai mari, pentru că măsurile fiscale trebuiau să fie ale unui guvern care strânge cureaua şi reduce cheltuielile – astfel încât politica fiscală să meargă în sincron cu politica monetară a BNR, care ridică ratele de dobândă (…) – dar în loc de asta, continuă să angajeze la stat, să crească cheltuieli peste tot şi efectul este unul dezastruos”, a spus Drulă, la Digi FM.

Acuzația vine la o zi după ce USR a postat pe Facebook următorul mesaj:

„Guvernul PSD-PNL împrumută România cu o dobândă de peste 9%. De ce am ajuns aici? E atât de riscant să împrumuți România sub guvernarea PSD-PNL încât prea puțini mai sunt dispuși să riște banii împrumutându-ne.  Cu toate astea, Guvernul PSD-PNL continuă să se împrumute. La cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.

Din banii împrumutați, ei finanțează o întreagă armată de pile, oameni angajați la stat cu zecile de mii. Din împrumuturile pe care generațiile viitoare vor fi obligate să le achite, ei continuă să dea pensii speciale privilegiaților și bani pentru baroni și firmele lor de casă.

Claudiu Nasui: „Strategia PSD-PNL este clară. Au crescut în neștire cheltuielile. După care se plâng că n-au bani și trebuie să se împrumute prea scump. După care vin cu creșteri de taxe și spun că „n-au încotro”.”

Cătălin Drulă a reiterat că USR susţine reducerea TVA pentru carburant de la 19% la 5%, dar a declarat că ar fi de acord şi cu o reducere a accizei.

„Acciza nu e procentuală, dar reprezintă o parte mare din preţul final. Dacă vor să reducă acciza, noi suntem de acord şi cu asta. Ideea e că au propus-o în februarie, după care au retras-o după două zile. Problema cea mai mare este că nu fac nimic. Uitându-mă cum se certau ieri – o să sune uşor ironic – dar mi-a venit un termen în minte – când mă uit la ei, văd nişte crizatori economici”, a spus el.

Drulă este de părere că PSD „va fugi de la guvernare”, iar liderul social democrat, Marcel Ciolacu, nu va prelua mandatul de premier în mai 2023, deoarece „ştie în ce condiţii economice” lasă ţara.

„Probabil nu o să rupă coaliţia în vara asta, pentru că vara e mai pe relaxare şi au concedii de făcut şi deocamdată e bine la măcelărie, mai sunt contracte de făcut cu statul. Dar sunt convins că ne îndreptăm către o fugă a PSD-ului de responsabilitatea propriilor decizii. Niciodată în istorie PSD nu a stat să trăiască consecinţele deciziilor dezastruoase pentru economie”, a spus liderul interimar al USR.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv