Că România este obişnuită să-şi dea cu stângul în dreptul este deja la mintea oricui.

Însă acest lucru ne costă din ce în ce mai mult. Iar europarlamentarul Iuliu Winkler a ţinut să atragă atenţia, joi, că, pe termen lung, situaţia ar putea deveni dramatică.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, Winkler, europarlamentar din partea UDMR, anunţă că România are nevoie urgenţă de reducerea birocraţiei.

“Ne aflăm la jumătatea celor şapte ani de programare bugetară 2014-2010 şi situaţia absorbţiei fondurilor de coeziune în România se prezintă dramatic, cu o performanţă de circa 8%. Mai atenuează puţin această durere faptul că la nivelul contractării ne situăm la circa 20% din proiectele posibile a fi finanţate. Dar 20% reprezintă doar o cincime din 23 de miliarde de euro. Însă acest 8% este foarte dureros din punctul nostru de vedere pentru că, în primul rând, lipseşte finanţarea pentru proiecte care sunt foarte importante pentru localităţi, pentru comunităţi”, a afirmat deputatul european.

Winkler atrage atenţia că “ritmul încet în care România absoarbe fondurile europene aferente actualului Cadru Financiar Multianual 2014-2020 a stârnit îngrijorare în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European (PE), precum şi la nivelul întregului legislativ european. Trebuie să înţelegem că se anunţă un adevărat război în legătură cu bugetul european după 2020. Iar rezultatele noastre slabe, coroborate cu reducerea bugetului UE cu 7-8% după Brexit, ne-ar duce la coada ierarhiei, asta însemnând că tot mai puţine fonduri vor fi alocate ţării noastre”.

Recomandarea lui Winkler este “realizarea unei descentralizări cât mai rapide pentru că asta înseamnă eliminarea intermediarilor, iar bani să ajungă cât mai rapid la nivel local”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version