Tot mai puţini români optează să petreacă Revelionul în străinătate, preferând staţiunile autohtone, unde şi aici s-au înregistrat însă scăderi. 

telegondola-telescaun-turism-FDRT3

Dintre cei peste 155.000 de români care au călătorit prin intermediul agenţiilor de turism şi au cheltuit 36 de milioane de euro pentru vacanţa de Anul Nou, 147.000 au rămas în ţară, relevă o analiză a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În străinătate au călătorit 8.180 de turişti, cu 5% mai puţini decât anul trecut, ei cheltuind însă cu 1,4% mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Dintre destinaţiile exotice s-au numărat Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud sau Vietnam. De asemenea, un interes crescut s-a înregistrat pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic sau Brazilia.

Însă şi în ţară s-au înregistrat scăderi, cu 3,5% faţă de anul trecut, cei 147.000 de turişti cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai puţin faţă de anul precedent.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, au plătit peste 30.000 de persoane în scădere cu aproximativ 5% faţă de anul anterior.

În zonele montane s-au înregistrat scăderi cu 2%, poate şi din cauza vremii neobişnuit de calde. Numai 36.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa la munte. Cele mai solicitate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Staţiunile balneare au înregistrat însă creşteri cu 4%, peste 28.000 de români alegând să petreacă aici sărbătorile. Creşteri s-au înregistrat şi pe litoral (800 de pachete vândute, faţă de 500 anul trecut), dar şi în Delta Dunării (200 de locuri, faţă de 100 în 2014/2015).

Cel mai mare număr de locuri vândute s-a înregistrat în turismul rural, unde 52.000 de turişti au preferat să-şi petreacă Revelionul la pensiuni, în scădere cu 8% faţă de anul trecut.

Tarifele percepute în perioada sărbătorilor au crescut faţă de anul anterior cu 5%, în medie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version