Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Inspecția Judiciară o verifică pe judecătoarea care l-a citat în sală pe studentul omorât cu mașina de Vlad Pascu drogat, la 2 Mai / 

Breaking News:

Ghinea: România pierde cel puţin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR

„USR avertizează că România pierde cel puţin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR – legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea”, a transmis, miercuri, fostulministru al Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

„Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reţine bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau ţintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar şi cum poate fi modificat PNRR. Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană, rezultă că României i se pot suspenda şi chiar tăia cel puţin 1,4 miliarde de euro din tranşa de 2,8 miliarde din cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranşă”, se arată într-un comunicat de presă remis de USR.

Ciucă recunoaște: „S-a impus modificarea Legii avertizorului de integritate – jalon din PNRR; Camera Deputaților va da votul final”

În ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital.

“Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul şi administraţia centrală au încercat, până acum, mici şiretlicuri prin care să încerce vigilenţa Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce priveşte fluxul de bani pentru a alimenta şantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios şi cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a menţionat Cristian Ghinea.

USR subliniază că în acest moment cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieşit din termenul prevăzut de două luni de evaluare, iar Comisia Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistenţă MIPE şi Guvernului să ofere lămuriri şi documente justificative pentru mai multe dintre ţinte şi jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanţă cu cerinţele PNRR.

„În acelaşi timp, România ar fi trebuit să înceapă discuţiile, cel puţin informale, cu Comisia Europeană privind structura componentei RePowerEu din PNRR, care aduce în plus 1,4 miliarde de euro României pentru investiţii în energie verde. Deşi termenul pentru prezentarea planului este luna aprilie, Guvernul României nu a purtat niciun fel de discuţii cu Comisia pe acest subiect”, se mai spune în comunicat. 

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv