Guvernul a modificat prin ordonanță, miercuri, Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL).

Astfel, a fost exclusă de la procedura de vânzare a locuinţelor destinate închirierii tinerilor specialişti din învăţământ şi/sau sănătate, ţinând cont de situaţiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuinţe după achiziţia lor.

Potrivit Executivului, actul normativ prevede stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin:

– aplicarea coeficienţilor de ierarhizare a localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a IV – a – Reţeaua de localităţi, şi a celor rezultaţi din veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni;

– aplicarea ponderărilor în funcţie de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, se stabileşte că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziţii, deoarece au fost identificate situaţii în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version