Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, pregătește introducerea de noi taxe, în lipsa banilor ce ar fi trebuit colectați la buget pentru a acoperi cheltuielile tot mai mari ale aparatului de stat.

Orlando susține că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „trebuie luate, pentru a asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Pentru moment, șeful Finanțelor a anunțat doar câteva măsuri bugetare, convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD: impozitarea pensiilor speciale mari – introducerea unei așa-zise “taxe de solidaritate” pentru pensiile de peste 10.000 de lei/lună – și limitarea numărului de călătorii gratuite cu trenul pentru studenți.

Dar, așa cum ne-a obișnuit PSD în ultimii doi ani și jumătate, actul normativ ce urmează să fie adoptat de Guvernul Dăncilă și să ajungă la Parlament va cuprinde mult mai multe măsuri de austeritate.

”În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEX, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală”, a spus ministrul Finanţelor Publice, la finalul ședinței CEX.

Teodorovici a menţionat  şi „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar forma exactă a propunerii va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31 (iulie – n.r.), în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de aceste măsuri”.

Astfel, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani. „Propunerea este legată de ceea ce am aplicat şi anul trecut, în zonă studenţilor, că şi gratuitate pe calea ferată. O propunere, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor. Putem discută limitarea numărului de călătorii în fiecare an şi alte categorii de români pentru care să se aplice aceste gratuităţi. Un număr limitat de călătorii. De asemenea vârstă până la care să se aloce această gratuitate pe calea ferată, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm şi de situaţia la învăţătură în universităţi sau facultăţi, să nu avem studenţi repetenţi sau restanţe”, a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a precizat că vor exista discuţii cu reprezentanţii studenţilor, în privinţa noilor măsuri propuse.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version