Guvernul Dăncilă a modificat în şedinţa de vineri Codului Muncii, introducând printr-o Ordonanţă de urgenţă (OUG) definiţia de salariu minim diferenţiat.

 

După publicarea OUG în Monitorul Oficial, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care care să fie menţionate sumele.

Este vorba despre salariul minim de 2.080 de lei, ce va fi introdus de la 1 decembrie a.c. (pentru care angajații vor primi în mână 1.263 lei, iar angajatorii vor suporta cu tot cu impozit 2.127 de lei).

De la 1 ianuarie 2019 va fi introdus salariul minim de 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și pentru cei care au minimum 15 ani vechime în muncă. Salariu net primit de angajat va fi de 1.413 de lei, însă angajatorul va plăti 2.403 lei.

Astfel, angajatorii vor fi obligați să acorde salariaților salariul minim pe economie în mod diferențiat. 

”Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, şi Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferenţiat pentru anumite categorii de salariaţi: pentru salariaţii care sunt încadraţi pe studii superioare, precum şi pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version