Guvernul Orban a plafonat, luni, printr-o ordonanță de urgență (OUG) punctul-amendă la 145 de lei, a înghețat indemnizațiile demnitarilor și sporurile, a eliminat taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic și taxa pe active bancare, a desființat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii și a prorogat termenul pentru pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Decizia de adoptare a OUG a fost luată de premierul Ludovic Orban după ce toate aceste măsuri, aflate în legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fasța Parlamentului pe 23 decembrie, au fost blocate de PSD, care a atacat legea la Curtea Constituțională a româniei (CCR).

Iar cum CCR se întoarce din vacață abia pe 29 ianuarie, când a stabilit să dezbată sesizarea PSD, măsurile financiar-bugetare amintite au rămas în aer.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, la finalul ședinței Executivului: “Guvernul a fost nevoit să adopte în prima şedinţă o ordonanţă de urgenţă care să permită intrarea în vigoare a unor măsuri necesare pentru echilibrarea bugetului şi pentru încurajarea economiei şi pentru care şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. (…) Vorbim despre îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari după majorarea salariului minim şi prin OUG adoptată astăzi nivelul indemnizaţiilor este îngheţat la nivelul lunii decembrie 2019. Vorbim despre suspendarea aplicării prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021. De asemenea, nivelul sporurilor pentru angajaţii din instituţiile publice a fost stabilit la nivelul cuantumului din luna decembrie 2019 pentru anul 2020″.

Dancă a precizat că în acest act normativ nu a fost introdusă şi prevederea privind interzicerea cumulului salariului cu pensia pentru că în privinţa acestui subiect este aşteptată o decizie de la Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, ”au fost adoptate prin acest act normativ prevederile care elimină obligaţia de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii, precum şi prevederile legate de comisioanele de administrare ale fondurilor de pensii care, prin reducerea lor, lasă mai mulţi bani în fondul participanţilor la Pilonul 2 de pensii”, a mai spus Dancă.

De asemenea, a fost aprobată încetarea de drept a detaşărilor de la privat în sistemul public, la data intrării în vigoare a OUG, iar taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic a fost eliminată.

Totodată, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se desfiinţează la data încetării derulării contractelor aflate în desfăşurare şi pentru care sumele acordate se diminuează la valoarea sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei OUG pentru lucrările efectuate şi recepţionate în condiţiile legii.

Dancă a menţionat că taxa pe active bancare a fost eliminată, iar punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, fiind eliminată corelarea cu nivelul salariului minim. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version