Coordonatoarea PNRR, Celine Gauer, a avertizat Guvernul Ciolacu asupra riscului de a pierde bani europeni din cauza întârzierii unora dintre reformele asumate, între care și cea a companiilor de stat, care ar trebui să nu mai aibă pierderi.

Concret, cererea de plată nr. 3 din PNRR a fost trimisă cu întârziere, iar deficitul excesiv „nu va dispărea”.

Până acum, țara noastră a încasat 9,3 miliarde de euro din PNRR, ceea ce înseamnă puțin peste 30% din totalul de 29,2 miliarde de euro fonduri alocate, dar acești bani stau la BNR.

Până în prezent, au fost cheltuiți doar „în jur de 2 miliarde de euro”, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Termenul final pentru încheierea tuturor reformelor promise este august 2026, pentru a obţine toți banii.

Celine Gauer, coordonatoarea PNRR: „Am ajuns la cererea de plată numărul 3. E bine, dar de fapt este întârziată, comparativ cu stadiul în care ar trebui să ne aflăm şi este esenţial să folosim 2024 pentru a accelera această implementare. De ce? Fiindcă mai avem doar 29 de luni. Ce avem în faţa noastră – reforme esenţiale mai ales în domeniul fiscal. România este în situaţia de deficit excesiv care nu va dispărea”.

Ministrul Adrian Câciu recunoaște că a trimis Comisiei Europene abia la jumătatea lunii decembrie cea de-a treia cerere de plată din PNRR, cu o valoare de aproximativ 2,6 miliarde de euro, dar spune că și alte țări din Uniunea Europeană au întârzieri:

„Anumite jaloane și ținte au viteză, alte jaloane și ținte sunt încă în întârziere. Această întârziere trebuie recuperată, planul în ansamblu este în progres față de anul trecut”.

Guvernul a trimis cu întârziere la CE cererea de plată nr. 3 din PNRR, pentru 2,7 miliarde euro
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version