Eugen Teodorovici, noul ministru al Finanțelor, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că Formularul 600 nu mai trebuie depus la Fisc până când Guvernul va lua o decizie în privința modificării lui.

sursa foto revista22ro

“În şedinţă de Guvern a fost o primă ordonanţare de urgenţă, numărul unu, prin care prim-ministrul a decis amânarea termenului de depunere a acestui formular până pe 15 aprilie. Până la acest termen contribuabilii nu trebuie să mai depună acest formular. Chiar dacă unii vor spune că nu este în mod clar menţionat într-un act normativ, atâta timp cât a fost prelungit acest termen nu mai trebuie să depună contribuabilii un astfel de formular”, a spus Teodorovici, într-o conferință de presă pe care nu a organizat-o însă la Ministerul finanțelor, ci la sediul PSD Tulcea.

„Cei care vor să o facă, pot să o facă. Dar atât timp cât noi spunem că vom găsi o soluţie faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, adică va fi o formă mult simplificată a acestui formular, atunci oamenii nu au de ce să meargă la fisc să depună mai departe aceste formulare”, a adăugat el.

Ministrul a mai spus că termenul „s-a prelungit pentru a avea timp să găsim o soluţie”.

“Gândim orice fel de soluţie care duce la simplificare. Că-l comasăm cu 200 (formularul – n.r.), că renunţăm la anumite elemente din acel formular… Oricum, va fi o variantă bună şi, cum a zis doamna prim-ministru, permanentă. (…) Sunt două, trei scenarii, lucrăm pe ele. Discutăm cu toţi cei interesaţi ca să vedem exact cea mai bună formă. Trebuie să înţeleagă toţi cetăţenii că tu, stat, trebuie să te finanţezi. Ai de făcut multe dintre obiectivele pe care cu toţii le dorim. Ne raportăm tot timpul la ţări din vestul Europei când e vorba de calitatea serviciilor, dar când e vorba de plata către stat a anumitor servicii ne raportăm la alte state, care sunt foarte jos. Nu poţi să ai şi una şi alta. Trebuie să găsim calea de mijloc ca să fim cu toţii mulţumiţi”.

Teodorovici a asigurat că nu vor mai fi schimbări majore în sistemul fiscal: “Asta înseamnă că tot ce se va face la MFP va fi să nu se mai adauge nimic – că vorbim de formulare, de contribuții. Povara trebuie să scadă pentru contribuabili – fie persoane fizice, fie juridice”.

El a continuat pe același ton elogios la adresa programului de guvernare al PSD – despre care amintim că a fost conceput de penalul Darius Vâlcov, cel judecat pentru mai multe faăte de corupție, inclusiv de luare de mită, șpăgile primindu-le în cimitir.

“Au cred că aici este marea noastră problemă ca şi ţară. Pentru că din punct de vedere fiscal, dacă o să comparaţi cum stau alte state în jurul nostru, veţi vedea că România are un regim fiscal foarte atractiv. Problema principală, în schimb, o reprezintă birocraţia, partea birocratică, ceea ce efectiv sperie şi contribuabilul şi mai ales investitorii care ar dori să aleagă România în locul altei destinaţii. Cred că asta este principala zonă de atac în acest an”, a spus Teodorovici.

Amintim că Guvernul a prorogat până la data de 15 aprilie termenul de depunere a Declarației 600.

Contribuabilii nu știau însă ce trebuie să facă. Peste 32.000 din totalul celor 230.000 estimați de MFP au depus deja acest formular.

Comunicatul de joi al Guvernului nu preciza însă că formularul nu mai trebuie depus până al noi ordine. Acest aspect a fost lăsat în coadă de pește.

Ba, mai mult, titlul comunicatului de presă invita la ghișee contribuabilii. Îl redăm integral:

Formularul 600 va putea fi depus de către contribuabilii persoane fizice până la 15 aprilie 2018 
Formularul 600 – Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate – va putea fi depus până la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate astăzi de Guvern.

Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate). Menționăm faptul că au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel:

  • CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
  • CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version