Guvernul Orban a cheltuit în mod direct pentru criza provocată de coronavirus suma de 3,1 miliarde lei, în 5 luni, iar impactul pandemiei, la jumătatea anului, este de circa 10 miliarde lei.

„Până acum acum ne-a costat 3,1 miliarde lei. Acestea sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus, 3,1 miliarde lei la 5 luni, nu am pus şi iunie. Să cumpărăm lucruri, să plătim şi şomaj tehnic, sunt mai multe. Aici nu intră banii pentru medici, care nu au fost plătiţi încă“, a declarat duni seară, la Digi 24, ministrul Finanțelor, Florin Cîţu la Digi 24.

El a precizat că, „în momentul în care a fost făcută rectificarea bugetară, deficitul bugetar a fost dublat, de la 3,7% la 6,7% din PIB, iar cele trei puncte procentuale în plus veneau din 10 miliarde lei cheltuieli suplimentare care erau legate în special de Covid şi 20 miliarde lei venituri mai mici la buget”.

„Asta am spus tot timpul. Nu putem să eliminăm total efectul crizei. N-ai cum. Putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei şi asta am făcut, zic eu, foarte bine până acum. 20 de miliarde de lei venituri la buget să nu le mai ai este o tragedie”, a precizat ministrul.

Întrebat cât din aceste încasări ce vor lipsi la buget reprezintă scăderea din primul semestru, ministrul a spus: „Cred că sunt vreo 7. Era o estimare pe care am făcut-o atunci. S-ar putea să fie mai bine, să nu pierdem 20 miliarde, să pierdem 10 miliarde, aşa cum arată lucrurile acum, dar deocamdată nu am schimbat scenariul. Impactul la jumătatea anului (al coronavirusului – n. r.) este cam de 10 miliarde lei”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version