Camera Deputaţilor – for decizional – a decis, cu 293 de voturi “pentru”, că hipermarketurile de la noi din ţară trebuie să comercializeze mai multe produse româneşti.

magazin, supermarket, hipermarket

Conform legii adoptate miercuri, hipermarketurile din România sunt obligate să aibă la raft cel puţin 51% produse româneşti.

Astfel, actul normativ prevede: “Comercianții – persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.

În plus, hipermarketurile ar putea fi amendate cu 100.000 sau chiar 150.000 de lei, în cazul în care fac mai multe facturi la producători sau vor să impună un anumit preţ pe piaţă. Iar dacă abaterile sunt repetate, conducerea hipermarketului riscă să-şi vadă afacerea închisă.

Pe de altă parte, s-a renunţat la ideea ca hipermarketurile să fie închise pe perioada weekendului. “Nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere din proiect nu s-a discutat. Am abandonat acele articole”, a fost mesajul transmis de Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version